La manifestació del 25 d'Abril torna a Alacant per a clamar per "la valencianitat del sud en el projecte de país"
La marxa, convocada per Acció Cultural del País Valencià, commemora la derrota en la batalla d'Almansa el 1707 i les "conseqüències per al poble valencià"
La manifestació del 25 d'Abril ha tornat este dissabte a Alacant per a reivindicar "la valencianitat del sud" i d'esta ciutat com a "part imprescindible del projecte nacional davant dels intents d'assimilació i de desvincular" estes comarques "de la resta del País Valencià".
La marxa, que convoca Acció Cultural del País Valencià (ACPV), commemora la derrota en la batalla d'Almansa el 1707 i les "conseqüències per al poble valencià" i la "pèrdua de llibertats". D'esta manera, l'acte reivindicatiu ha tornat a la ciutat d'Alacant, que va acollir la cita els anys 1985, 1995 i 2008.
"Alacant, on renaix el País Valencià"
Amb el lema "Alacant, on renaix el País Valencià", la manifestació ha començat sense incidents passades les 18:00 hores, des de les escales de l'IES Jordi Joan d'Alacant, a l'entorn de les avingudes del General Marvà i de Benito Pérez Galdós. Ha acabat a l'auditori de la Petxina de l'Esplanada, amb la lectura d'un manifest i un concert de Pep de la Tona, projecte musical de Josep Nadal, excantant de la banda pegolina La Gossa Sorda.
Els assistents han mostrat cartells i pancartes com "La llengua no és toca", "Marca sí al valencià", "Defensem el territori, la cultura i la llengua" i "Mazón, dimissió". La manifestació l'han oberta dolçainers i tabaleters i hi han participat muixerangues i grups de danses de tot el territori valencià.
Hi han assistit dirigents i càrrecs polítics de partits com Compromís, com el síndic a les Corts, Joan Baldoví, la diputada al Congrés Àgueda Micó i el portaveu de la coalició a l'Ajuntament d'Alacant, Rafa Mas. Igualment, s'hi han sumat altres partits d'esquerres, com Esquerra Unida del País València (EUPV), així com altres entitats i plataformes socials, culturals i polítiques.
“S’ha volgut negar la valencianitat de la ciutat d’Alacant”
ACPV ha demanat a la població que isca al carrer per a "fer sentir un clam en un moment polític i cultural difícil, perquè s'ha volgut negar en diverses ocasions la valencianitat de la ciutat d'Alacant".
En esta línia, l'entitat considera que "els governants alacantins del Consell de la Generalitat han tractat de reviure vells atacs a la llengua". Tot això, en un any marcat pels "efectes desastrosos" de la dana del 29 d'octubre del 2024 "sobre el poble i la cultura".
“No és lloc per a amagar-se”
També ressalta que Alacant "no és lloc per a amagar-se, com alguns polítics pretenen, ni escenari per a l'especulació", i que les comarques alacantines són les que celebren el Misteri d'Elx, Sant Jordi, les festes de Moros i Cristians, el Carnestoltes i les Fogueres.
I ha emfatitzat: "Som la terra d'Ovidi Montllor, d'Enric Valor, de Carmelina Sánchez-Cutillas, de Lluís Alpera, de Maria Ibars, de Miquel Grau i d'Isabel-Clara Simó, i d'on naix la música d'Andreu Valor, de Sandra Monfort, d'El Diluvi i altres tants, on recordem els exiliats de la República en l'Stanbrook, els assassinats i tancaments als camps dels Ametlers i d'Albatera. Som la ciutadania conscient que ha apostat pel valencià i un poble que ni renuncia a les seues arrels ni al seu futur".