Mara Castillo (Fundació Dignia): “Vora 80.000 persones no tenen accés a cures pal·liatives a Espanya”
A la Comunitat Valenciana hi ha 24 unitats d'hospitalització a domicili, que atenen vora 2.000 pacients cada dia
Com cada segon dissabte d'octubre, se celebra el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, just la mateixa setmana que el ple del Congrés ha aprovat la llei de l'ELA, que garantirà cures les 24 hores a pacients en fase avançada.
Mara Castillo, presidenta de la Fundació Dignia, alerta que vora 80.000 persones a Espanya no tenen accés a les cures pal·liatives i demana una llei que garantisca que arriben a totes les persones. "L'accés és molt diferent en una comunitat o una altra", explica en una entrevista a À Punt.
Castillo denuncia que falta formació en general, també en el sector de la medicina i la infermeria. Així, la Fundació Dignia xifra en 69, de 112 graus d'infermeria a tot l'Estat, els que ofereixen formació en cures pal·liatives i remarca que "menys del 50% ho fa de manera obligatòria". A la Comunitat Valenciana, només un terç dels graus tenen assignatures obligatòries sobre esta atenció sanitària.
La presidenta d'esta fundació assegura que el fet de rebre estes cures canvia per complet "el patiment tant físic com espiritual" i que els pacients "se'n van en pau". A més, assegura que l'impacte positiu s'observa en tota la gent que envolta el malalt, ja que els ajuda durant el dol.
Concha González, presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Pal·liativa, remarca que al nostre territori no hi ha unitats específiques per a estes cures. És per això que estos equips “no sempre tenen psicòlegs o treballadors socials”. Actualment, hi ha al voltant de 24 unitats d'hospitalització a domicili a tota la Comunitat Valenciana, que atenen vora 2.000 pacients cada dia.