Medi Ambient assegura que l’impacte de la dana a l’Albufera “és reversible”

La junta rectora del parc natural assegura que, tot i que encara queda treball per fer, en un any podria arribar a l'estat d'abans de la barrancada

Medi Ambient assegura que l’impacte de la dana a l’Albufera de València “és reversible” / À Punt NTC

L’Albufera de València encara es recupera de les conseqüències de la barrancada del 29 d’octubre que, amb la força de l'aigua, va arrossegar fins al parc natural tota classe de deixalles, líquids, productes químics i fins i tot peces de depòsits, vehicles i mobles.

Precisament este dijous la junta rectora de l'Albufera s'ha reunit amb el conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, i amb el secretari autonòmic de Medi Ambient, Raul Mérida. Les tres parts han valorat les tasques que s'han fet fins ara, les que es duran a terme més avant i el monitoratge de flora i fauna. Tot açò, en col·laboració amb institucions i organitzacions ambientals i agràries.

En acabar la reunió, Mérida s’ha mostrat "molt satisfet” perquè, segons ha indicat, tots tenen “un mateix objectiu: la conservació de l’Albufera”. El secretari ha sostingut que, a mesura que han passat les setmanes, s'ha pogut comprovar que l’impacte de la dana en el parc natural “és reversible”

Per este motiu, ha agraït el treball col·laboratiu dels sectors que fan la seua tasca dins del parc natural, com ara la pesca, la caça, el cultiu de l’arròs o el regadiu.

L'Albufera de València, en un tram de la desembocadura del barranc de Poio (dijous 23 de gener de 2025)
L'Albufera de València, en un tram de la desembocadura del barranc de Poio (dijous 23 de gener de 2025) / À Punt NTC

Part d’esta perspectiva optimista és que “no s’hi ha detectat una mortaldat animal, la qual cosa significa que la biodiversitat del parc es manté”, segons ha dit el secretari autonòmic. “Ja treballem en la retirada de residus”, ha explicat, tot i que també ha reconegut que hi ha racons on no poden accedir i ha incidit en la importància de netejar l’aigua o, per exemple, de retirar canyes de la platja amb l’ajuda del Ministeri de Transició Ecològica.

"En un any podem estar en la situació que teníem originalment"

D'altra banda, Carles Sanchis Ibor, president de la junta rectora del parc natural, ha afirmat que "en un any podem estar en la situació que teníem originalment a l'Albufera". Segons el president, encara que van arribar molts residus sòlids, "també va entrar molta aigua neta", que va fer un primer rentatge dels materials més perillosos.

El fet que les bombes estigueren en funcionament també va ajudar a expulsar molts residus. "Pensàvem que seria una situació catastròfica", ha reconegut, però amb el pas dels dies, el diagnòstic ha canviat. Això sí, "no ens hem d'adormir", ha alertat, perquè encara queda molt per fer.

També et pot interessar

stats