Els medicaments per a combatre els efectes de l'Alzheimer podrien estar disponibles en deu anys

Esta malaltia neurodegenerativa afecta més de 38.000 persones a la Comunitat Valenciana

L'Institut de Neurociències investiga el desenvolupament de fàrmacs per a alentir el deteriorament cognitiu / À Punt NTC

L'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta més de 38.000 persones a la Comunitat Valenciana. El 21 de setembre es commemora el seu dia mundial, i este dijous la Federació Valenciana de Familiars i Amics de persones amb Alzheimer premia, entre altres, l'Institut de Neurociències de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, una institució amb 25 anys d'història i que és tot un referent per la seua tasca d'investigació en el diagnòstic i el tractament.

Des de la Federació insisteixen en la importància de dotar de més recursos els investigadors, per a seguir avançant en la detecció precoç de la malaltia, ja que a Espanya hi ha 900.000 persones amb demència i el 65% d'elles pateixen Alzheimer. De fet, l'Institut de Neurociències d'Elx investiga ara mateix el desenvolupament de diversos fàrmacs per a alentir el deteriorament cognitiu i que serà clau en els pròxims anys. 

"La clau està a diagnosticar persones que encara no presenten símptomes clínics, però ja tenen anomalies internes, explica el director de la Unitat de Neurobiologia Molecular, José Pascual López-Atalaya.

Pel que fa al tractament hi ha bones notícies: existeixen quatre fàrmacs eficaços per a alentir el deteriorament cognitiu i que ja s'estan provant en estats inicials de la patologia. A Espanya ja se n'han aprovat dos i a l'Institut de Neurociències d'Elx en tenen un d'estos fàrmacs en fase clínica. "Un malalt d'Alzheimer de hui no se'n beneficiarà, però sí una persona diagnosticada d'ací a deu anys", avança López-Atalaya.

En este centre també s'està estudiant la relació del son o de l'insomni amb la malaltia de l'Alzheimer i com, per exemple, la qualitat de son pot influir en el desenvolupament de la malaltia.

Són només unes pinzellades de tot allò que tenen entre mans estos laboratoris del campus de Sant Joan d'Alacant. El dibuix va prenent forma d'esperança i pinta un horitzó visible a curt termini. "Estem en un moment excitant i esperançador i d'ací a deu o vint anys hi haurà avanços molt significatius en esta patologia", assegura López-Atalaya.

També et pot interessar

stats