Quina és la millor edat per a començar a anar a soles a l’escola?

Les veus expertes indiquen que s'han de tindre en compte factors com el caràcter del menor o com és el seu municipi

Una xiqueta que va al col·legi sola / À Punt NTC

Disparitat d'opinions al voltant de l'edat òptima en la qual xiquetes i xiquets estan preparats per a fer el trajecte sols a escola. La Societat Espanyola de Pediatria recomana els 11 anys, mentre que l'Associació de Directors i Directores d'Escola Públiques abaixa el límit als 8 o 9 anys. Uns i altres recomanen valorar la maduresa del menor i les característiques del trajecte.

Julio Álvarez Piti, vocal de la Societat Espanyola de Pediatria, explica, en declaracions a À Punt, que els pares i mares han de valorar com és la seua criatura, com és el seu municipi i quin és l’entorn particular que té la família per a anar al col·legi, ja que hi ha infinitat de situacions diverses que poden influir en l’edat adequada per a deixar que vagen a soles. 

Des de l'Associació de Directors i Directores d'Escoles Públiques també assenyalen estos factors, però abaixen l'edat òptima als 8 o 9 anys, sempre amb una autorització expressa dels pares i mares que han de signar un document si volen que els fills tornen sols a casa. El seu vicepresident, Carlos Justo, afirma que el curs òptim és tercer de primària. 

Mares i pares tenen dubtes sobre la capacitat d’avaluar els perills dels menors, però, en general, hi ha consens sobre els beneficis de deixar-los anar a soles. Álvarez Piti puntualitza que anar a l’escola sols els augmenta l’autoestima, els fa veure que són capaços de fer coses per si mateixa i també implica que han de centrar-se en el que estan fent, raó per la qual augmenta la seua capacitat de concentració. 

També et pot interessar

stats