La música, protagonista en les celebracions del Nou d'Octubre als municipis valencians

Dolçaines i tabalets han sonat fort, acompanyats de balls tradicionals, desfilades i representacions històriques

La música és protagonista el Nou d'Octubre / À Punt NTC

De nord a sud de la Comunitat Valenciana, el protagonisme que té la música en les celebracions del Nou d'Octubre deixa clar fins a quin punt és un tret identitari del poble valencià. Dolçaines i tabalets han sonat fort als carrers dels nostres municipis.

Especialment a Castelló de la Plana (Plana Alta), on este dimecres a migdia la música tradicional ha sigut la protagonista, en un acte on s'han fusionat melodies de la banda municipal. Abans, la desfilada de les tres cultures —cristiana, musulmana i jueva— ha recorregut els carrers de la ciutat per a recordar com van conviure en els inicis de la fundació de Castelló.

A Borriana (Plana Baixa), la ciutadania ha reivindicat la importància de la conquista de la ciutat en una cercavila amb presència de Jaume I i Na Violant d'Hongria.

Continuem l'itinerari a Gandia, com en molts altres pobles i ciutats de la Safor, han sigut protagonistes les dansaes tradicionals. L'acte cívic s'ha celebrat al Palau Ducal i la festa ha continuat amb un trofeu de raspall femení i un concurs de fideuà.

Cap a l'interior, a Cocentaina (Comptat), la festa també ha sigut completa, amb una cercavila que ha recorregut la capital de la comarca acompanyada d'una emotiva muixeranga. La lectura d'un manifest cívic ha posat el punt més reivindicatiu a esta festa, que ha acabat en una paella gegant.

Més al sud, al Campello (Alacantí), una senyera gegant ha sigut onejada per xiquets i xiquetes del municipi, que han rememorat l'entrada a València del rei Jaume I l'any 1238. Grans i menuts, fins i tot qui ha anat al braç o en carret, han participat en les festes.

I a Alacant, entre els actes commemoratius, trobem els gegants i els cabuts que atrauen centenars de persones. Ciutadania i visitants han gaudit amb les dansaes populars. 

També et pot interessar

stats