Les onades de calor no provoquen incendis, però influeixen en la quantitat i intensitat

L’investigador del CSIC Juli Pausas ha publicat un llibre que aborda el foc des del punt de vista ecològic

Imatge d'arxiu de l'incendi de Montitxelvo que va cremar 2.300 hectàrees / À Punt NTC

Un total de 200 municipis es troben este dijous sota algun avís de Sanitat a causa de la calor, però les elevades temperatures no només afecten la nostra salut, sinó que augmenten el risc d’incendis. Emergències de la Generalitat ha establert nivell de preemergència per risc d’incendis forestals extrem a l'interior i el sud de València i al nord d'Alacant, i alt a l'interior de Castelló, el litoral de València i el sud d'Alacant.

Malgrat que l’augment de les temperatures i la freqüència d’onades de calor no són el principal origen dels incendis forestals, sí que influeixen en la quantitat i, sobretot, en la intensitat d’estos incendis. 

Juli G. Pausas és un dels principals experts investigadors del CSIC en esta matèria i acaba d’escriure un llibre titulat Incendios forestales. Una introducció a l'ecologia del foc. Durant la presentació de l’obra a València ha explicat a À Punt com funcionen els incendis forestals i les principals tesis que defén en el llibre. 

Pausas afirma que, perquè es produïsquen estos incendis, es necessiten almenys tres ingredients que han de confluir de forma simultània: un origen —que pot ser natural o humà—, una a vegetació densa i contínua —que és combustible— i sequera. Les condicions meteorològiques, com poden ser les onades de calor, no en són la causa principal i per si soles no generen incendis, però afavoreixen la propagació del foc i en dificulten l’extinció. Així mateix, el canvi climàtic influeix perquè fa que les sequeres s’intensifiquen, que les onades de calor siguen més freqüents i que l'estació d’incendis siga més llarga. 

Les onades de calor també fan que cada volta els incendis siguen més freqüents i de majors dimensions. Els incendis no es poden evitar, afirma l’expert. Per això, una possible estratègia seria intentar que hi haja incendis més xicotets i menys intensos, perquè això redueix la probabilitat que hi haja grans incendis, i es minimitzen els efectes. 

Perquè els incendis són processos naturals que compleixen la seua funció dins de l’ecosistema, assenyala Pauses. Segons l’investigador, hi ha una quantitat i una dimensió d’incendis que és totalment ecològica perquè fan que moltes plantes es regeneren, rebroten o germinen. Actuen fins i tot en el medi marí, ja que les cendres van a parar al riu, que les arrossega a la mar i l’increment de nutrients que comporta augmenta l’activitat biològica i el plàncton, i pot, fins i tot, arribar a fer una funció fertilitzant. 

També et pot interessar

stats