L’alumnat del CEIP Vil·la Romana de Catarroja torna a les seues aules tres mesos després de la dana

Han tornat els grups de quart, cinqué i sisé que tenen les aules a la primera planta, la resta hauran d'esperar repartits en diversos centres escolars

L'alumnat del CEIP Vil·la Romana de Catarroja torna a classe entre aplaudiments / À Punt NTC

L'alumnat de quart, cinqué i sisé de primària del col·legi Vil·la Romana de Catarroja (Camp de Túria) ha tornat este dimarts a les seues aules després de tres mesos. 

El centre va ser un dels afectats per la barrancada i l'alumnat va haver de ser reubicat a principi de desembre en altres dos col·legis del mateix municipi. Concretament, l’alumnat d’educació infantil i primer de primària es va instal·lar al CEIP Bertomeu Llorens i Royo i l'alumnat de segon a sisé de primària i grup Ueeco, al CEIP Jaume I el Conqueridor. Este fet ha causat maldecaps a les famílies que han hagut de dividir les criatures en diferents centres en funció del curs que estudien.

Les obres de rehabilitació de l’escola no estan acabades, però ara s’ha pogut habilitar la primera planta, que no es va veure afectada per la riuada, perquè estos 121 xiquets i xiquetes puguen tornar a fer classe a les seues aules.

La directora, Sílvia Ferriols, ha assenyalat en declaracions a À Punt Notícies que l’equip docent està molt content de poder tornar a l'escola, però que tornen “en precari”, ja que només es poden reincorporar tres cursos i ho fan sense internet ni calefacció i també sense servei de menjador. 

Així mateix, recorda que és necessari continuar amb les tasques de rehabilitació. En este sentit, explica que s’han delimitat bé tots els accessos de les obres perquè els xiquets i xiquetes no les vegen i no puguen accedir-hi. 

Reobri el centre sense aula Ueeco

Però no tots els alumnes han pogut tornar. Falta Èric, un menut amb diversitat funcional que viu a l’Abdet (Marina Baixa), des del dia dos de novembre i que no pot tornar perquè encara no s’ha posat en marxa l’aula Ueeco, les unitats específiques educatives dels centres ordinaris, del CEIP Vil·la Romana.

Així ho ha denunciat sa mare, Yolanda López, en les seues xarxes socials, en un vídeo en què explica que fa més de dos mesos que viuen al poble de sa mare, i que Èric està fent classe des d'aleshores al municipi de Confrides, també a la Marina Baixa.

Conta López que va eixir de Catarroja “pensant a treure el xiquet del desastre” i també perquè poguera tornar a les seues rutines com més prompte millor, ja que són molt importants per a l’estabilitat del menut. Des de llavors viuen separats del marit i pare d’Èric, que els visita els caps de setmana que aconsegueix que algú li deixe un cotxe.

És ara quan ja han tornat tots els companys i companyes de l’aula de referència d’Èric a classe, que sa mare denuncia que ell no pot fer-ho perquè encara no s’ha habilitat l’aula Ueeco del centre, fet que els obliga a escollir si fer inclusió o no. "I no és una decisió fàcil perquè entre un primer curs en què el Vil·la Romana no comptava amb esta aula i la pandèmia, Èric ha perdut ja molt de tems d’escolarització específica", explica López.

Davant d’esta situació, la mare assegura que no tornaran a Catarroja fins que el menut tinga aula de referència i Ueeco en la seua escola, i es pregunta durant quant de temps més hauran d’estar separats del seu marit i lluny de casa. “Ací estem bé, però volem tornar”, manté.

“Jo vull que el meu fill entre a l'escola i li aplaudisquen els militars igual que han fet amb els seus companys”, afirma emocionada. Reclama a les autoritats responsables que pensen en el seu fill perquè la situació que viuen "no és justa i estan farts". "Per favor, penseu en Èric. Eric sempre està en els llimbs, penseu en Èric”, conclou el seu missatge.

Educació treballa en l'adequació de la planta baixa

Per la seua banda, la Conselleria d’Educació ha informat en una nota de premsa que s'han fet reparacions perquè el centre puga obrir de manera parcial i continuada amb diferents intervencions perquè puga obrir completament. En concret, s’ha habilitat la planta primera de l’edifici de primària i s’han adaptat els accessos al centre fent un recorregut segur a les aules, separant-lo físicament de la zona de treball. Així mateix, en el pati de primària s’han substituït totes les reixetes de les canaletes de recollida d’aigua, s’han reparat totes les arquetes danyades, i s’ha netejat i recobert de grava tot el fang dels escocells del pati "deixant-lo operatiu i segur". Des de Conselleria afirmen que es continua treballant per a restablir de manera total el servei de les comunicacions i adequació de la planta baixa.

Vora 400.000 euros per a equipament i material

A més, la Conselleria d’Educació ha informat, en una altra nota de premsa, que el Consell ha validat la contractació d'emergència del subministrament d'equipament escolar de material didàctic i esportiu per a centres docents dependents del departament encapçalat per José Antonio Rovira afectats per les pluges del 20 d'octubre.

L'import d'esta actuació, amb un termini d'execució de tres mesos, ascendeix a 382.794,89 euros, que es finançarà amb càrrec a l'anualitat del 2025. Les contractacions, adjudicades a deu empreses, tenen per objecte la reposició dels equipaments necessaris perquè l'alumnat reprenga la normalitat en l'activitat acadèmica.

Els centres destinataris de l'equipament se situen en les localitats d'Alaquàs, Albal, Alcàsser, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Benetússer, Benicarló, Catarroja, Xest, Xiva, l'Alcúdia, Massanassa, Millars, Paiporta, Picanya, Sedaví, Xirivella, així com València i la pedania el Forn d’Alcedo.

També et pot interessar

stats