Records d'una DANA catastròfica: cinc anys des que l'aigua va engolir el Baix Segura

El 12 de setembre del 2019 començava a descarregar una DANA que va deixar 2.800 hectòmetres en tres dies i va assolar diversos municipis del sud valencià

Camps del Baix Segura, totalment negats

Un 12 de setembre, però del 2019, la pluja començava a descarregar amb força a la comarca del Baix Segura i altres àrees del centre del territori. La vespra, l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) havia decretat un avís roig en tota la província d'Alacant i la part litoral de la de València, preludi d'una DANA amb ruixades torrencials que van superar totes les previsions.

Va ser l'episodi meteorològic més virulent que es recorda en els últims anys a la Comunitat Valenciana, amb conseqüències especialment nefastes per a tot el Baix Segura i la zona d'Ontinyent, que quedaren completament negades. En tres dies, la gota freda va descarregar 2.800 hectòmetres d'aigua i va deixar estampes dantesques: vehicles flotant, rius i barrancs desbordats, i carrers i camps inundats. Els danys van ser quantiosos, la DANA va deixar tres víctimes mortals, centenars de persones desallotjades de les seues cases i vora 28.000 damnificats pels desperfectes. La factura econòmica superava els 3.000 milions d'euros en pèrdues.

Carreteres del Baix Segura negades

Els efectes de la DANA foren patents en tota la comarca del Baix Segura. La mota del riu del mateix nom es va trencar al seu pas per Almoradí, que es considera la zona zero de les inundacions. A Oriola s'arribaren a acumular més de 500 litres per metre quadrat en només 48 hores. Els barris apegats a la serra, com l'Escorratel, Rabaloche o San Isidro, quedaren significativament danyats. L'aigua cobria fins a la cintura en alguns punts, mentre que en altres arribava als quatre metres. Un altre dels llocs on van patir amb força els efectes del temporal va ser el polígon industrial Puente Alto, també al terme municipal d'Oriola, on les fortes pluges van assolar les 150 empreses que alberga.

El riu Clariano, desbordat a Ontinyent

A més del Baix Segura, esta gota freda històrica també va colpejar altres punts de la geografia valenciana. Ontinyent, a la Vall d'Albaida, va ser una de les ciutats més damnificades. El desbordament del Clariano va deixar cobert d'aigua el barri de la Cantereria, on fins i tot els equips d'emergències hagueren d'acudir en auxili d'alguns veïns.

Este dijous, Oriola commemorarà la tràgica efemèride ocorreguda fa un lustre amb un acte discret en què no està prevista la presència de cap membre del Consell. L'alcalde de la ciutat, Pepe Vegara, i el regidor d'Emergències, Víctor Valverde, visitaran les persones que resultaren afectades a la pedania de la Media Legua.

També et pot interessar

stats