Per què s'ha afonat enguany el preu del meló d'Alger?

Després d’arribar a preus de rècord l'any passat per la carestia generada per la climatologia, els llauradors denuncien l’estratègia dels intermediaris per a abaratir-lo abusivament

El preu de meló d'Alger baixa / À Punt NTC

Si els agrada el meló d’Alger, de segur que han notat que enguany estan molt més barats. Almenys, en comparació amb la temporada passada, en què es pagaven a preu d'or. La Unió de Llauradors denuncia que els preus desplomats perjudiquen els agricultors. Així ho afirma Carles Peris, secretari general de l'organització agrària, “hi ha una caiguda del 38% que no és gens positiva per als nostres productors”.

La fruita d'estiu per excel·lència enguany és més assequible per a la butxaca, tal com reitera una venedora: “la veritat és que s’ha notat una baixada”. La climatologia va reduir l'any passat la collita dràsticament i el meló d’Alger es pagava en estes dates a preu d’or, fins a tres euros el quilo. Amb la tornada a la normalitat, els preus s’han abaratit massa per als llauradors, que han passat de rebre 0,46 euros el quilo a 0,28 euros. D’esta manera, es torna als preus que en origen es pagaven el 2021, a pesar que els costos han augmentat. Guillermo Llopis, llaurador de Xilxes, afirma que es tracta d’un preu “massa justet per a anar treballant, estem en el preu de producció pràcticament”.

El sector denuncia l’estratègia dels supermercats: vendre molt barat com a reclam i forçar a baixar el que es paga al llaurador. Miriam Pardos, comercial de Melones Gamberros, explica que “en el moment en què es fica un intermediari entre el productor i el consumidor final, ahí sí que és de veres que pressionen prou als agricultors”. El sector demana acabar amb esta pràctica i conscienciar sobre la necessitat de pagar la qualitat del producte que, com bé ens expliquen els llauradors, “és molt bona”.

També et pot interessar

stats