Qui s’ha de vacunar contra la pigota del mico?

El protocol estableix que es poden immunitzar les persones de risc o que tinguen pràctiques sexuals de risc

Col·lectius que s'han de vacunar contra l'mpox / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat ja ha repartit als centres de salut valencians les primeres instruccions per a la vacunació contra la pigota del mico. Només es vacunaran els anomenats grups de risc i no serà generalitzada per a les persones que tinguen previst a viatjar als països africans afectats. 

Els pacients ja poden informar-se al seu centre de salut si els correspon vacunar-se contra l'mpox. Ara mateix, segons el protocol en vigor —que s'ha recordat en tots els departaments—, les persones que formen els grups de risc, i per tant són susceptibles de vacunar, són les que reben tractament preventiu contra el VIH; les persones que tenen pràctiques sexuals de risc, sobretot si impliquen moltes parelles o l'ús de drogues o chemsex; i les persones que treballen amb possibles infectats, siga en consultes sanitàries o en llocs on hi haja pràctiques de risc.

Els centres d'atenció primària citaran estos pacients en un dels trenta-tres punts de vacunació establits per tota la Comunitat Valenciana: els trenta dels hospitals públics més els tres centres de prevenció provincial. 

La Conselleria, després de la reunió d'ahir amb el Ministeri, té prevista una revisió del protocol, sobretot pel que fa a la vacunació de les persones que vinguen o hagen d'anar als països africans afectats pel brot actual.

Especialment, la República Democràtica del Congo, que concentra el 96% dels casos, però també catorze països més: entre altres, encara que relativament amb pocs casos, destinacions habituals per al turisme, com el Marroc o Egipte. Això ja ha causat certa inquietud entre les persones que tenien previst viatjar-hi. Per això, viatgers i agències hui no deixaven de consultar la informació oficial. 

Tots pendents —també la Conselleria— que es pronuncie el Ministeri de Sanitat. Ahir ja es va descartar una vacunació obligatòria per a tots els viatgers a la zona. De moment, es pensa més prompte en una vacunació personalitzada, en funció de la destinació i les característiques de cada grup de viatgers. Falta per saber, així i tot, qui s'encarregaria d'avaluar el risc.

També et pot interessar

stats