Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

La salinització dels aqüífers, un fenomen que s’agreuja amb la sequera

Un fenomen habitual que afecta l'aigua que consumeix Teulada-Moraira, a la Marina Alta

Salinització / À Punt NTC

L'abastiment d'aigua a la Marina Alta prové en bona part dels aqüífers, que són grans dipòsits subterranis que augmenten o disminueixen en funció de les pluges i l'explotació que se'n fa. En àrees de costa, com és el cas de la Marina Alta, es produeix el fenomen de la intrusió marina. Els nivells d'aigua dolça es redueixen, l'aigua de la mar avança i pot provocar la salinització de l'aqüífer, un fet que, com hem vist, n'impedeix el consum.

A la cala Moraig, al Poble Nou de Benitatxell, hi ha una de les eixides naturals del gran aqüífer de Benissa. Una gran massa d'aigua subterrània que fa més de 300 quilòmetres quadrats. Ix aigua dolça i n'entra de salada. Una intrusió marina agreujada en l'actualitat. La intrusió salina es produeix quan l'aigua salada, més densa, entra des de la mar als aqüífers costaners. Això es produeix quan es redueix el nivell freàtic d'aigua dolça per l'extracció o s'eleva el nivell de la mar. El cap de l'Institut Geològic i Miner d’Espanya a València, Bruno Ballesteros, explica com en “èpoques de sequera, s’agreuja esta situació natural marina i afecta les captacions”. 

Un fenomen habitual que afecta l'aigua que consumeix Teulada-Moraira. I a l'estiu, com més demanda d'aigua dolça, més problemes, com evidencia Bruno Ballesteros, que fa trenta anys que estudia l'evolució de les aigües subterrànies de la Marina Alta. Per tant, quines serien les solucions d'abastiment? La realitat de l'aqüífer de Benissa és la següent: ocupa 300 km² del subsol de la Marina Alta i alberga uns 30 hm³, dels quals se n’aprofiten uns set.

Ballesteros planteja un estudi a fons de noves zones de captació on l'aigua no estiga afectada per la intrusió salina per a abastir Teulada-Moraira. Tot en una zona amb una dispersió de vivendes que dificulta la distribució d'aigua. “Hi ha moltes urbanitzacions, moltes xarxes de distribució, i això provoca que les pèrdues puguen ser importants". Cal actuar per a limitar eixes pèrdues. Especialment en un context de canvi climàtic, en què les veus expertes afirmen que els episodis de sequera seran cada vegada més freqüents.

Pobles

També et pot interessar