La sequera fa ressorgir les restes de Campos d’Arenós del fons del pantà

Els familiars i veïns d'esta localitat desapareguda, a l'Alt Millars, reviuen els records de tota una vida amb la baixada del nivell de l’aigua

Restes del fons del pantà d'Arenós

Els familiars i veïns del desaparegut Campos d'Arenós, a l'Alt Millars, reviuen els records que ressorgeixen de les restes del fons de l'embassament d'Arenós. Restes que han aparegut per la sequera que assota la comarca i el baix nivell de les aigües del pantà. “És esta, la casa estava ací darrere, perquè hi havia un altre carrer al costat que era on vivien els caminers”, recorda un veí.

Ells són el record viu que Campos va existir. Un poble que en els últims anys va viure moments de controvèrsia i drama. Un drama, que a més dels records i la nostàlgia, perdura en la memòria des de juliol del 1977, quan els últims habitants van abandonar este poble que van inundar les aigües de l'embassament d'Arenós. “No ens agradava que desapareguera el poble, era un poble que estava molt bé”. Ara, mentre les ruïnes de Campos d'Arenós tornen a veure la llum per la sequera, els antics habitants s'aferren al record que l'aigua va sepultar. “Ací hi havia un pont suspés i recorde passar-lo al coll damunt de mon pare”.

El poble el van dinamitar per a construir este pantà entre el 1970 i el 1977. Tot per la necessitat de controlar el llit del riu Millars i dotar d'aigua als regadius de la Plana de Castelló. Veïns i veïnes van ser expropiats, desallotjats i reubicats per diverses poblacions de la província com Onda, Cirat, Montanejos o la Pobla d'Arenós.

“Primer no ens ho creguérem, era com la pel·lícula Bienvenido Mr. Marshall. No enteníem per què aplaudien quan va vindre el governador civil, si ens anàvem a quedar sense poble”. Les indemnitzacions per les cases van anar de les 25.000 pessetes (150 euros), les més baixes, a les més quantioses, de 400.000 (2.400 euros) pessetes de l'època. 

Segons recalca un dels veïns, “no vam estar molt conformes amb la compensació que ens van donar”. Miguel Sandalinas, alcalde de Montanejos (Alt Millars), ha destacat que “hem d’estar sempre refrescant la memòria, ja que correm el perill d’oblidar-nos que açò era un centre de vida per a moltes famílies. Campos no pot morir”.

També et pot interessar

stats