Novetats de la PAU del 2025: les faltes restaran i entra tot el temari

Les autonomies del PP unifiquen el model d'examen i els criteris de correcció per a unes proves que a la Comunitat Valenciana acolliran la primera convocatòria el 3, 4 i 5 de juny

S’unifica el model d’examen i els criteris de correcció a les comunitats governades pel PP / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'octubre 2024 - 16:21 Actualitzat: 11 d'octubre 2024 - 12:24

El nou model de la prova d'accés a la universitat (PAU) a la Comunitat Valenciana s'estrenarà este curs 2024-2025 els dies 3, 4 i 5 de juny en primera convocatòria, i de l'1 al 3 de juliol, en segona. Les autonomies governades pel Partit Popular han acordat un mateix format d'examen amb criteris idèntics de correcció amb l'excepció, òbviament, del valencià ací. La proposta inclou que una quarta part de proves seran competencials i que, de nou, entrarà tot el temari, com abans de la pandèmia. “Les comunitats del Partit Popular hem adoptat uns criteris i unes proves d’examen i de correcció comunes perquè, si els alumnes poden moure’s d’una comunitat a una altra per a matricular-se a qualsevol universitat, els criteris de correcció i les proves han de ser molt similars o iguals”, ha explicat en declaracions a À Punt el conseller d'Educació, José Antonio Rovira.

La comissió gestora de la prova d'accés a la universitat (PAU), amb els especialistes de cada matèria i representants de la Conselleria d'Educació, ha donat llum verda este dijous de vesprada a la nova selectivitat que s'implantarà per a entrar als centres d'educació superior valencians des d'este curs acadèmic i que es basa també en el marc general aprovat pel govern espanyol en juny.

El primer dels canvis de pes és que enguany caldrà tornar a estudiar el temari sencer del curs, perquè desapareix la màxima optativitat acordada durant l'etapa del coronavirus. Rovira ha apuntat que tornem a l’etapa precovid, que és l’etapa ordinària: “Hi ha uns temaris i se’ls han d’estudiar tots”. A més, el pes competencial s'introdueix de manera gradual i enguany afectarà el 25% de les preguntes, que l'estudiant haurà de contestar obligatòriament.

La proposta que ha refrendat la comissió gestora per a l'alumnat valencià també inclou novetats pel que fa a les penalitzacions si es cometen faltes d'ortografia en els exàmens o errades de redacció. Per regla general descomptaran fins a un punt en qualsevol assignatura o exercici que requerisca producció escrita, encara que podrà arribar a restar-ne dos en el cas de Llengua i Literatura, tant en valencià com en castellà.

Així mateix, s'ha aprovat el calendari en el qual es realitzarà la selectivitat del 2025, que en tant en convocatòria ordinària com extraordinària començarà amb l'exercici de Llengua Castellana i Literatura II a les 9:30 hores de la primera sessió. Segons ha informat la Generalitat, els exàmens tindran una duració de 90 minuts, amb descansos de 45 entre cadascun d'ells, i tots els exercicis de les matèries de la fase d'accés —és a dir, les troncals— tindran lloc en horari de matí.

Una altra de les novetats que ha comunicat la Generalitat per a enguany és que en la part obligatòria l'estudiantat podrà triar l'idioma estranger del qual s'examinarà, amb independència de l'assignatura cursada en segon de batxillerat. I podrà escollir una segona llengua estrangera en la fase d'admissió —voluntària—. A més, s'introdueixen en la fase d'accés els exàmens corresponents a les matèries del batxillerat general, i en la fase voluntària, els estudiants podran examinar-se de fins a tres assignatures sense comptar la llengua estrangera.

El model de la PAU es penjarà públicament el 28 d'octubre

La resta de detalls, com els criteris de cada assignatura i els models concrets d'exàmens, es coneixeran a partir del 21 d'octubre, segons ha avançat la secretària autonòmica d'Universitats, Esther Gómez, en declaracions a À Punt. La Conselleria d'Educació ha fixat el divendres anterior, 18, com la data límit perquè els especialistes de les comissions de matèria els facen arribar les estructures de les proves i els criteris de correcció. I durant tota la setmana següent se celebraran reunions amb el professorat de batxillerat dels instituts per a comunicar-los tots els detalls, de manera que puguen organitzar els continguts de les assignatures i comentar-los amb els alumnes. El model de la PAU es penjarà públicament el 28 d'octubre, una vegada acabe la ronda de reunions amb el col·lectiu docent.

Pel que fa a la pressió estudiantil, que este divendres està de vaga per a protestar per la falta de concreció entorn de la PAU i amenaça de convocar-ne una altra el divendres que ve si per a dilluns no se'ls trasllada com seran els models definitius, Gómez ha recordat que el reial decret aprovat al juny pel govern espanyol suposa un canvi "molt important en la selectivitat". La número dos d'Universitats ha dit que els especialistes de les matèries necessiten treballar bé els nous sistemes d'exàmens i analitzar els criteris mínims i ha recordat que no arriba més tard que altres anys.

També et pot interessar

stats