La sexta manifestació per la gestió de la dana visibilitzarà la labor del personal d'emergències

La marxa d'este dissabte exigirà "uns serveis públics de qualitat, justícia i reparació" el dia que es compleixen cinc mesos de la catàstrofe

Sexta manifestació per la gestió de la dana en sis mesos
Reproductor de vídeo està carregant.
Temps reproduit 0:00
Durada total 0:00
Carregat: 0%
Tipus de seqüència EN DIRECTE
Temps restant 0:00
 
1x
  • Capítols
  • Desactivar descripcions, seleccionat
  • desactivat, seleccionat
    Sexta manifestació per la gestió de la dana en sis mesos / À Punt NTC

    Més de 200 entitats socials, cíviques i culturals han convocat este dissabte a la vesprada una nova manifestació per a exigir la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, quan es compleixen cinc mesos des de la dana.

    En este cas, la marxa donarà visibilitat a la "gran faena que va fer el personal dels serveis d'emergència", tal com van explicar els convocants en una roda de premsa oferida al costat del Centre d'Emergències de la Generalitat, a l'Eliana (Camp de Túria), on van destacar que el treball del personal d'emergències contrasta al seu judici amb "la negligent gestió de Mazón i el seu Consell".

    Amb el mateix lema que en marxes anteriors, "Mazón, dimissió", els manifestants tornaran a eixir als carrers per a exigir "uns serveis públics de qualitat, justícia, reparació i dignitat" per a les víctimes d'esta tragèdia, que ha deixat 227 persones mortes, una desapareguda i desenes de milers de damnificades. La convocatòria respon, segons els convocants, "a la inactivitat, la falta de responsabilitat i la gestió nefasta del Consell" davant la catàstrofe.

    El recorregut

    La manifestació començarà en la plaça de l'Ajuntament i recorrerà els carrers de les Barques, Poeta Querol i la Pau, la plaça de la Reina, el carrer Brodadors i el carrer Micalet, per a acabar en la plaça de la Mare de Déu.

    "Uns serveis públics de qualitat salven vides”

    A més de valorar "la gran faena que va fer el personal dels serveis d'emergència”, enfront del que consideren una "negligent gestió de Mazón i el seu govern", els convocants també pretenen denunciar "la precarietat i el maltractament a què moltes vegades estan sotmeses les persones treballadores d'estos serveis", com l'112 o el Consorci Provincial de Bombers de València.

    Així mateix, es busca visibilitzar el paper del personal sanitari, dels serveis socials i dels psicòlegs i psicòlogues, el treball de les quals, han assegurat, "és clau per a no deixar ningú arrere després de la catàstrofe". "Uns serveis públics de qualitat salven vides, les retallades i la precarització maten", han manifestat els convocants d'esta manifestació que, a més, valoren com "indignant" el pacte del PP amb Vox per a l'aprovació d'uns pressupostos que consideren "infames".

    "Mazón no dimiteix per a protegir-se i ha assumit com a propi el discurs racista i negacionista del canvi climàtic del partit d'extrema dreta", han denunciat, i han lamentat que "mentre el poble tracta d'eixir del fang, els responsables s'aprofiten de la situació per a satisfer els seus interessos personals i polítics".

    Per això consideren que esta situació fa "més necessari que mai" no sols la dimissió del president i el seu Consell, sinó també que els comités locals d'emergència i reconstrucció "siguen els interlocutors amb les administracions i el mecanisme de participació real en la presa de decisions". Els convocants han criticat la reunió de Mazón amb quatre familiars de víctimes mortals de la barrancada el passat 20 de març, quasi cinc mesos després de la catàstrofe. "No sols ha arribat tard, sinó que continua ignorant les associacions de familiars de víctimes mortals i amb lesions greus. Ni ha demanat perdó ni dona la cara".

    Cinc mesos i sis manifestacions

    La primera es va convocar onze dies després de la dana, quan encara es treballava als pobles afectats per a retirar el fang, i al voltant de 130.000 persones van eixir als carrers de València per a demanar la dimissió de Carlos Mazón. Esta primera protesta és la manifestació més multitudinària que s’ha donat a la Comunitat Valenciana en més de dos dècades: “La negligència del president de la Generalitat, no pot quedar impune”, proclamava la portaveu de les entitats organitzadores, Anna Oliver.

    Part dels assistents, voluntaris i veïnat afectat, es van desplaçar a peu a València des dels municipis inundats com Alfafar o Paiporta. Al final de la protesta es van registrar alguns incidents aïllats entre un grup de manifestants i la policia. Tres setmanes després, es va convocar la segona manifestació, amb vora 100.000 assistents

    El 29 de desembre es va organitzar la tercera protesta a València amb un recorregut diferent entre la plaça de Sant Agustí i la d'Amèrica. En eixa tercera convocatòria, 80.000 persones van eixir als carrers en plenes vacances de Nadal, en una marxa encapçalada per representants del sector agrari, que va ser clau en l’ajuda inicial de la dana. A València s'han fet les manifestacions més massives, però també hi ha hagut protestes estos mesos en ciutats com Castelló de la Plana, Elx o Alacant. 

    La quarta manifestació va arribar l'1 de febrer, en una jornada marcada per la pluja, amb la Muixeranga obrint la marxa i 25.000 assistents. Entre els participants, com en les protestes anteriors, es trobaven familiars de les víctimes. La quinta protesta va reunir 30.000 persones l'1 de març en una marxa que van encapçalar les associacions de víctimes de la dana.

    També et pot interessar

    stats