Els sindicats denuncien que la llei de simplificació administrativa permet privatitzar les residències de majors
Autoritza la construcció de noves residències de fins a 150 places quan abans el màxim previst era de 75
Les noves residències per a persones majors podran duplicar la capacitat. És una de les conseqüències de la llei de simplificació administrativa, que es va aprovar a les Corts just abans de Nadal, segons han denunciat els sindicats UGT i Comissions Obreres. Este dimarts al matí han convocat una concentració a les portes del Palau de la Generalitat.
Les organitzacions sindicals han començat l'any amb to reivindicatiu per esta qüestió i han demanat al Consell l'homologació salarial acordada l'any 2022 per als treballadors de centres socials públics de gestió privada (centres de dia, residències de majors, centres de dona i servei d'ajuda a domicili, entre altres). També exigeixen la licitació dels contractes d'estos serveis, en els quals treballen unes 4.000 persones en condicions "precàries".
En concret, el text legislatiu permet construir noves residències de fins a 150 places, quan abans el màxim previst era de 75. El funcionament serà com fins ara, organitzat per unitats de convivència. Sí que hi ha canvis pel que fa a les ràtios de personal: baixen respecte al que va establir el Botànic fins al 2029, però augmenten respecte a les actuals: un 32% enguany i un 45% el que ve.
José María Toro, president de l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (Aerte), ha assegurat que això suposarà que "una residència valenciana mitjana, amb vora 85 places, incremente el nombre d'auxiliars en 8,5".
La llei elimina també la preferència que tenien les administracions públiques per a la gestió i manteniment dels centres, un fet que per als sindicats suposa obrir la porta a la privatització. Per este motiu, han avançat que ja estudien mobilitzacions.
La Conselleria assegura que els nous contractes es publicaran en el primer trimestre de l'any
La vicepresidència primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ha assegurat, per la seua part, que s'està treballant en les noves licitacions de centres de gestió integral i els contractes per a centres de majors es publicaran durant el primer trimestre d'enguany.
Serveis Socials ha indicat que el decret de tipologies regula totes les residències, marca la normativa d'espais i ràtios de personal per a tots els centres i sobre la base d'això s'autoritza el seu ús.
El departament que dirigeix Susana Camarero ha subratllat que el Consell ha fet els ajustos amb un increment que correspon a l'IPC acumulat del 2022 i el 2023, "mentre que havia estat paralitzat des del 2022, per la qual cosa hem posat als professionals en mercat".
Quant a l'homologació salarial, el Consell ha afirmat que s'ha actualitzat el pagament del servei amb l'IPC acumulat per a repercutir en el salari dels professionals i ha assegurat que han instat els sindicats a signar un conveni únic per a tots els professionals de serveis socials.
"Ara hi ha convenis per sectors (inclusió, discapacitat, majors i infància), però l'ideal per a aconseguir una homogeneïtzació real per als professionals és tindre un conveni igual per a tots els sectors, que és el que han de negociar sindicats i empreses", han afegit les mateixes fonts.