"Molts socorristes no tenen la formació adequada"

La Federació Valenciana de Salvament i Socorrisme demana més professionalització, uniformitat, continuïtat i prevenció davant de l'augment del nombre d'ofegaments

La Federació de Salvament i Socorrisme de la Comunitat Valenciana demana una reunió amb la Conselleria de Justícia / À Punt NTC

Els i les socorristes han esdevingut una figura clau per a salvaguardar la seguretat a les nostres platges, llacs i piscines. Malauradament, els professionals valencians denuncien que no treballen en les condicions idònies i que encara hi ha molt marge de millora.

És per això que la Federació Valenciana de Salvament i Socorrisme ha demanat una reunió amb la Conselleria de Justícia, sobretot després de l'augment del nombre d'ofegaments registrats durant este estiu. Des del passat 1 de juny han mort als espais aquàtics valencians un total de 46 persones, la majoria durant els dos primers mesos estivals.

"El problema és multifactorial, no és solament que els banyistes siguen o no responsables", assegura Salvador Perelló, responsable de formació de la Federació de Salvament i Socorrisme de la Comunitat Valenciana.

Des de l'organisme apunten, en primer lloc, a la professionalització del sector, que consideren insuficient. "Estem veient gent que amb dos cursos en línia de caps de setmana ja estan treballant com a socorristes i, clar, com que no hi ha ni normativa ni tasca inspectora, moltes de les persones que hi treballen no tenen la formació adequada", explica Perelló.

La normativa hauria d'estar en la llei de platges aprovada fa cinc anys i que encara està per desenvolupar. Des de la Federació volen aprofitar l'ocasió perquè les competències passen dels ajuntaments a la Generalitat. Perelló explica que en una platja com la de Calp, per exemple, el servei d'hamaques s'allarga fins que acaba octubre, mentre els socorristes només estan fins al 30 de setembre.

"No té cap sentit que cada municipi decidisca quan comença el servei de socorrisme i quanta gent s'hi dedica", denuncia el responsable de formació. Una normativa que contrasta amb la dels veïns de les illes Balears, on la competència sobre els serveis de socorrisme recau en el govern insular.

Finalment, demanen campanyes de prevenció i socorristes més enllà de l'estiu; com les de la DGT, però des d'una perspectiva aquàtica. Tot per a evitar al màxim el nombre d'ofegaments i que els espais aquàtics siguen un lloc segur per a gaudir.

També et pot interessar

stats