"Els taps tenen una vida útil d’escassos minuts i un gran impacte en el medi ambient"

Els plàstics són el segon residu més present a les nostres platges i tarda entre cent i mil anys a desaparéixer

El 80 i el 85% del fem que s'arreplega a la costa és plàstic / À Punt Notícies

Entre cent i mil anys és el temps que es calcula que tarda a desfer-se un tap d'este material. El plàstic és el segon residu que més ompli i contamina les nostres platges i embruta els ecosistemes marins. El primer són els cigarrets. 

Per a reduir l'impacte del plàstic en el medi ambient, esta setmana ha entrat en vigor una nova normativa europea perquè els taps estiguen adherits a les botelles i els envasos de menys de tres litres. Un gest xicotet que pot convertir-se en una mesura amb repercussions importants a escala global.

L’objectiu d’esta llei és reduir l’impacte dels residus d'este material, evitar que acaben als oceans i assegurar que el tap es recicla amb l’envàs.

Les xifres són clares. Segons el Ministeri de Transició Ecològica, Espanya genera al voltant d'1,6 milions de tones de residus de plàstic i un 6% són taps. Alhora, Europa gasta 600 milions d’euros anuals per a retirar el plàstic de les platges i este suposa més del 80% del fem que s'arreplega a les costes.

“Els taps tenen una vida útil d’escassos minuts i tenen un gran impacte en el medi ambient quan és abocat i abandonat en platges i camps”, explica Julio Barea, portaveu de Greenpeace.

Els taps tenen una vida útil d’escassos minuts i tenen un gran impacte en el medi ambient

No és la primera mesura que es pren per tal de controlar la mala gestió del plàstic. L'eliminació de les palletes o de les bosses gratuïtes d'un sol ús han precedit esta nova llei i les empreses feia mesos que s'hi preparaven. 

Els defensors del medi ambient aplaudeixen la nova normativa, però a les xarxes i al carrer la mesura ha sigut criticada amb humor, sobretot, perquè genera certa incomoditat a l’hora de beure directament de la botella.

“Encara que moleste un poc, al final a tot ens acostumem. És una ferramenta de conscienciació. El que busquem és reduir l’impacte, reciclar millor. Si ho fem així podrem tenir uns productes reciclats amb millor qualitat. Al final, el que busquem és tenir un millor planeta. Si esta és la mesura, endavant”, argumenta Miguel Ángel Mafe, investigador de l’Institut Tecnològic del Plàstic, amb seu a Paterna (Horta Nord).

També et pot interessar

stats