El tarquim contaminat posa en risc el clavegueram i la potabilitat de l'aigua

La falta d'un protocol sobre com actuar i l'absència de responsables autoritzats que n'informaren i evitaren que voluntaris i veïnat tiraren el fang al clavegueram han portat a esta situació

Un grup de voluntaris a Massanassa neteja el fang el dissabte 9 de novembre

L'acció espontània del voluntariat i del veïnat, intensa i fonamental durant estes primeres setmanes de la DANA, està tenint algunes conseqüències negatives que potser podrien haver-se evitat. L'absència de directrius sobre com procedir als carrers, i la necessitat de recobrar la normalitat, ha fet que després de catorze dies, una massa fangosa, contaminada i insalubre haja arribat al clavegueram, i ara està col·lapsant-lo en la majoria de municipis afectats per la DANA.

El cap de setmana, durant la important allau de voluntaris, era comú veure als carrers més afectats de poblacions com Alfafar i Massanassa persones, voluntaris o veïnat, alçar sense cap directriu la tapa del clavegueram per a abocar la massa fangosa. En veure eixa actuació, hi havia persones que es preguntaven amb bon criteri, si eixa manera de procedir seria la correcta.

Per què cap responsable autoritzat n'ha informat i ha impedit que l'allau de voluntaris i veïnat benintencionat tiraren el fang al clavegueram

Absència de mitjans suficient

Arribat este punt cal preguntar-se per què cap responsable autoritzat n'ha informat i ha impedit —els dies passats— que l'allau de voluntaris i veïnat tiraren el fang al clavegueram, imatge comuna estos dies en què el fang, en poblacions com Massanassa, encara arribava per davall del genoll. Una situació que evidencia l'absència de mitjans suficients.

Ara els responsables municipals es troben que una de les prioritats estos dies és desembossar les vies obstruïdes amb l'ajuda de màquines i camions. Per a evitar problemes de salut i de contaminació de l'aigua. Una acció que potser podria haver-se evitat amb un protocol d'actuació per a situacions d'emergència per inundacions.

Este no és el típic fang de terra i aigua, és un tarquim pudent que porta des d'aigües negres i combustibles i tota classe de deixalles

Com ha arreplegat Abel Campos en el seu reportatge a Massanassa, esta massa marró i pastosa "no es el típic fang de terra i aigua, este que ací veiem és un tarquim pudent que porta des d'aigües negres, fins a combustibles i tota mena de deixalles". Andrés Bibaco, treballador de Repsol Cartagena i un dels professionals que ara ajuda a aspirar la pasta que ha arribat al clavegueram, ho explica així: "Abans d'aspirar la pasta, cal discriminar el que porta perquè trobem des de taulells, roba, fins a sabates, rellotges...". 

Amb esta absència de protocol i mala praxi prèvia, ara la xarxa de sanejament està obstruïda en multitud de trams. Ho explica amb molta claredat Federico Martí, director general de Transportes Martí: "El veïnat, amb tota la seua bona intenció, ha tirat tota la massa fangosa al clavegueram, amb tota mena de residus, i quan les màquines volen absorbir eixa pasta marró del clavegueram "la mànega queda obstruïda".

Este problema està present en totes les poblacions afectades, com per exemple a Massanassa. Jorge Fernández, arquitecte municipal de Massanassa ha explicat que "estem bombant aigua a tota pressió en el clavegueram per a desembossar-lo. I estem escapant-lo al camp de futbol del poliesportiu municipal". 

 

També et pot interessar

stats