Treballen en el primer satèl·lit que podrà comunicar-se en valencià
Estudiants de la UPV han posat en marxa una campanya de micromecenatge per a fer realitat el projecte
Un grup d'estudiants de la Universitat Politècnica de València ha llançat una campanya de micromecenatge per a posar en òrbita el primer satèl·lit valencià. Gràcies a la intel·ligència artificial, el dispositiu, desenvolupat íntegrament per alumnes, es podrà comunicar des de l'espai amb la Terra en valencià.
Darrere d'este projecte està l'equip Plutón UPV, format per joves universitaris que alternen els estudis amb un projecte pioner. "Per primera vegada en la història, la Comunitat Valenciana podrà tindre un satèl·lit en l'espai", explica Guillermo Jarque, fundador i cap de projecte. "D'esta manera, l'usuari podrà comunicar-se directament amb el satèl·lit que, a més, parlarà en valencià",
Gràcies a la intel·ligència artificial podrem interactuar amb Estígia, un nanosatèl·lit de només un quilogram que respondrà a qüestions, no només atmosfèriques, sinó també de cultura general. És un dispositiu ideat íntegrament per estudiants de la Universitat Politècnica de València.
"Som 33 estudiants d'entre 18 i 26 anys de carreres d'enginyeria aeroespacial, telecomunicacions, informàtica, mecànica, enginyeria industrial i desenvolupament i disseny de producte", comparteix María Antón, coordinadora del projecte. Parlem de molts estudiants implicats en un sector que té un gran futur. "Podran incorporar-se a l'àmbit laboral en empreses que ja treballen en estos temes", assegura Vicente Borja, del Consorci Espacial Valencià.
Perquè Estígia siga una realitat necessiten recaptar 30.000 euros. Per això tenen en marxa una campanya de micromecenatge amb donacions que van des dels 20 fins als 1.000 euros o més, amb recompenses diferents. Entre elles, un kit per a connectar amb el satèl·lit quan estiga a l'espai.