Un enginyer geòleg sobre la dana: “La gent no hauria de morir per estes coses, és obvi que es podria haver avisat abans”
Alberto Martínez afirma que la informació per a saber el que anava a passar era pública i estava a l’abast de tothom en internet
"La gent no hauria de morir per una barrancada hui en dia perquè hi ha sistemes de previsió, d’avisos i uns sistemes d’emergència que moltes vegades han funcionat molt bé i hi ha una sèrie de protocols de protecció". Alberto Martínez Escribano, enginyer geòleg amb un màster en Planificació i Gestió de Riscos Naturals, ho té clar: “És obvi que es podria haver avisat abans la gent”.
Així li ho ha contat este dimarts a la jutgessa de Catarroja que instrueix la causa sobre la dana durant la seua intervenció com a testimoni pèrit. Martínez és amic d’un familiar d’una de les víctimes de Paiporta (Horta Sud). Quan la vesprada del 29 d'octubre va veure en el web del SAIH (Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica) que el nivell del cabal del barranc de Poio era “per a preocupar-se”, va avisar ràpidament el seu amic de Paiporta. Eren quasi les 19:00 hores.
Afortunadament, ni el seu amic, ni el pare ni la mare estaven a Paiporta, però un altre familiar sí i va morir a causa de la barrancada. En declarar com a familiars de la víctima, contaren a la jutgessa que Martínez els havia avisat i la magistrada ha volgut citar-lo a declarar en qualitat de testimoni pèrit per la seua formació en prevenció i gestió de riscos naturals.
En declaracions als mitjans després d’eixir del jutjat, este aficionat a la meteorologia ha assegurat que el 29 d’octubre de matí ell ja sabia que “la situació era greu amb tota la informació que hi havia”. I, ja de vesprada, només veient les imatges d’À Punt d’Utiel i Xiva (Foia de Bunyol) inundades, "quedava clar que tota eixa aigua baixaria cap avall". Per això, va despenjar el telèfon i va parlar amb el seu amic de Paiporta.
Martínez sosté que tota la informació necessària per a saber el que anava a passar és pública i accessible per a qualsevol persona que dispose d'internet: la informació de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) dels dies previs i eixe mateix dia; els avisos; les dades de pluja en el web de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet); el sistema SAIH en el web de la Confederació, i la informació que transmetia À Punt.
Per això, considera que hi havia informació suficient a l’abast de tothom per a poder preveure els esdeveniments del 29 d’octubre i que, per tant, “és obvi que es podria haver avisat abans a la gent”. Que no fora així li fa sentir “indignació”, sentencia.