Un equip d'investigació de La Fe lidera un projecte per a tractar la leucèmia aguda mieloblàstica
Fan l'estudi en col·laboració amb sis grans laboratoris espanyols més i tenen el suport econòmic de la Unió Europea
Un equip de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe és pioner en tècniques de seqüenciació genètica massiva per a aconseguir un diagnòstic més precís en un dels tipus de leucèmia més greus: la leucèmia aguda mieloblàstica, un tipus de càncer que cada any afecta 3.000 persones a Espanya.
"Els avantatges d'esta tècnica és que permeten l'anàlisi simultània de molts gens en una única prova. Així reduïm els temps de resposta i el metge pot seleccionar el tractament més adequat per a cada pacient en funció del seu perfil genètic", ha explicat a À Punt Notícies Eva Barragán, responsable del laboratori de Biologia Molecular de l'Hospital La Fe de València.
Detecten alteracions moleculars en pacients de leucèmia aguda mieloblàstica, un tipus de càncer de pronòstic molt roín, que afecta sobretot gent gran, per damunt de setanta anys. Pacients que no toleren tractaments tan agressius com la quimioteràpia.
"I per això és molt important desenvolupar estos nous fàrmacs que van dirigits a dianes moleculars que diem: tindre eixe diagnòstic genètic", aclareix l'hematòleg i encarregat de la línia clínica de leucèmies agudes, Pau Montesinos.
A hores d'ara, tenen mostres de vora 1.500 pacients que formen part d'un biobanc públic compartit per una xarxa de set grans laboratoris de centres sanitaris espanyols, que lidera l'Hospital La Fe.
"Este projecte dona servei a 150 institucions espanyoles. Tots estos metges estan demanant el permís als pacients perquè puguen utilitzar les seues mostres biològiques per a la recerca", assenyala l'hematòleg.
Este projecte de medicina de precisió està en marxa gràcies a l'ajuda de tres milions i mig d'euros de fons europeus Next Generation.