Un projecte pioner de la UPV per a garantir energia il·limitada i renovable a Ares dels Oms

A través d’un algoritme, es regulen quatre fonts d’energia renovable de manera que s’aconsegueix un subministrament il·limitat

Ares dels Oms i el projecte d'energia de la UPV / À Punt NTC

La Universitat Politècnica de València (UPV) desenvolupa un projecte pioner l’objectiu del qual és fer del poble d'Ares dels Oms, a la comarca dels Serrans, una localitat independent a escala energètica. Si l'experiència té èxit, la població dels Serrans serà només la primera d'una llista de municipis amb el subministrament d'energia garantit de forma il·limitada. El projecte ha ocupat durant dos anys un grup de científics en la Universitat Politècnica de València.

“Ens van comentar que hi havia un poble interessat a fer aplicacions completament renovables i no dependre de la xarxa elèctrica per a aprofitar al màxim les fonts renovables que tenen”, afirma Ramsés Remzulli Rivero, CEO de GCM Maquinaria. Guillermo Escrivà Escrivà, professor de la UPV, explica que “es parteix de quatre fonts renovables, està la solar, l'eòlica, una planta de biogàs, i una hidràulica: combinant-les, el que es vol és subministrar energia de manera il·limitada”.

Ares dels Oms té les condicions ideals per a desenvolupar les quatre fonts d'energia. Té ja plantes solars i eòliques, un riu per a l'energia hidràulica i granges per al biogàs. Per tot això, el desafiament més gran ha sigut simular a escala estes quatre fonts energètiques, combinar-les en un sistema automàtic que les gestione i preparar una eventual desconnexió de la xarxa. Ho han fet en un dels sostres de la UPV.

Escrivà explica que han “desenvolupat un sistema de control i un algoritme que decideix quan entra cada una de les renovables”. El sistema permetrà en un futur pròxim no només que este poble tinga total independència energètica i siga autosuficient, sinó que altres municipis puguen seguir el seu exemple. Tal com afirma Ramsés Remzulli sobre el futur d’esta tecnologia, “per a escales molt més grans que ens permetran descarbonitzar i aprofitar les energies renovables que tenim”.

També et pot interessar

stats