Una treballadora de l'112: "És impossible que la informació no arribara als organismes" que estaven al Cecopi
La jutgessa que investiga la gestió de la dana del 29 d'octubre recapta informació sobre el funcionament del Servei d'Emergències
La jutgessa d'instrucció de Catarroja responsable de la investigació sobre la gestió de la dana del 29 d’octubre ha pres declaració este dimecres a Amparo López, treballadora de l'112, la plataforma operativa del Servei d’Emergències de la Generalitat que durant aquella jornada va rebre quasi 20.000 telefonades sobre incidències a la província de València.
“Li he dit que és impossible que no es trasllade la informació que rebem a l’112, és impossible que no arribe als organismes que estan dins dels protocols, perquè tots estan integrats dins del mateix sistema de comunicacions i compartim la informació”, ha manifestat López, als mitjans de comunicació a l’eixida de la Ciutat de la Justícia de València.
Una afirmació que contradiu l'exposat per l'exsecretari autonòmic d'Emergències Emilio Argüeso, investigat, juntament amb l'exconsellera d'Interior i Justícia Salomé Pradas, en la causa. En un comunicat, Argüeso va apuntar que l'112 no va enviar cap missatge al Cecopi durant la vesprada i nit del 29 d'octubre.
Precisament, Amparo López ha detallat a la jutgessa que el seu lloc de treball, i el de la resta de gestors telefònics i tècnics d'emergències de l'112, està situat en el complex del Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana (Camp de Túria), en un edifici annex al qual va servir per a les reunions del Cecopi.
La magistrada ha volgut saber de primera mà detalls concrets sobre el funcionament del telèfon d’Emergències; com recapten la informació els treballadors, si és possible que eixa informació es trasllade, i fins on arriba una vegada la reben els operaris telefònics. També s’ha interessat per la jerarquia i els càrrecs de responsabilitat d’este departament, segons ha contat López.
A més, la treballadora d’Emergències ha insistit en el fet que el treball del personal de l’112 —“que lamentablement, som un servei subcontractat per la Generalitat a una empresa privada”— és recaptar la informació de quina emergència hi ha i on està succeint, per a posteriorment traslladar-la als organismes que han d’acudir-hi. “La nostra funció és ser ràpids i àgils a més no poder, perquè eixes persones deixen d’estar en perill”, ha explicat.
López ha afegit que el dimarts 29 d'octubre es va incorporar com a reforç al seu lloc de treball a les 19:50 hores i que, abans d’iniciar la jornada, es va informar “com qualsevol altra ciutadana, a través d’Aemet, Avament i l’alerta roja que ja estava decretada”.
La treballadora ha indicat que fa més de dèsset anys que treballa en Emergències. “No crec que siga només per este fet que estic acostumada a veure eixa informació, però sí que m’interessa què està passant meteorològicament i si hi haurà cap perill”, ha dit. Així mateix, ha indicat que normalment no estan ocupats tots els llocs de treball però que aquell 29 d'octubre sí que ho estigueren.