La UPV recicla les bateries dels cotxes elèctrics i n'abarateix el preu
Un projecte de la Universitat Politècnica de València aconsegueix allargar la vida útil de les bateries fins a set anys més
Les bateries desgastades dels cotxes elèctrics, les motos, les bicicletes i els patinets, tenen una segona vida útil. La Universitat Politècnica de València compta amb un centre tecnològic de nanofotònica on treballen per a fer-ho possible.
Javier Martí, director del centre, ens conta que l'objectiu és reaprofitar tots els recursos i components emprats en la fabricació de les bateries per a poder allargar la vida d'eixos materials. Els fabricants recomanen canviar la bateria quan arriba al 80% de vida útil, però això no significa que ja no siguen profitoses. Raquel Vilanova, enginyera del projecte, ens explica que encara queda marge per a utilitzar-les durant fins i tot set anys més.
El procés consisteix a extraure les cèl·lules d'energia de les bateries ja esgotades de vehicles elèctrics i testejar-les per a comprovar quina capacitat tenen per a poder ser reutilitzades. Així, els nous mòduls de bateries generats poden arribar a tindre un potencial paregut als de primera vida, però els costos s'abarateixen i pot suposar un estalvi de fins a 400 euros respecte al preu de les bateries noves.