La vaga d'ambulàncies agreuja els problemes de mobilitat dels pacients de la zona zero
Josefa, veïna de Picanya, denuncia que ha d'agafar el taxi per a anar a rehabilitació: “Em gaste quasi cent euros a la setmana per tres dies que m’he de traslladar”
Josefa, de Picanya, va perdre la casa a causa de la dana. Per si això no fora suficient, poc després, el 3 de desembre, va patir un ictus quan la vivenda encara estava en obres. “Vam telefonar a l’ambulància i no venia, estàvem desesperats”, explica l’anciana. Van haver de passar 24 hores perquè la traslladaren a l’hospital; un temps d’espera que es va veure prolongat per la vaga de tècnics d’ambulància.
Prompte es compliran cinquanta dies des que va començar la vaga de tècnics d'emergències sanitàries. Demanen un augment salarial i denuncien la falta d'intenció de negociar de la Conselleria. Este mes i mig amb els serveis mínims l'han notat ja els pacients com Josefa, que en telefonar a emergències han hagut de buscar ells mateixos la manera de traslladar-se a l'hospital.
Taxis adaptats en comptes d’ambulàncies
Ara per ara, l’anciana del municipi de l’Horta Sud es veu obligada a acudir a rehabilitació amb un taxi adaptat, el que per a Josefa suposa una despesa “de quasi cent euros a la setmana per tres dies que m’he de traslladar” i que estan pagant si no ella, les seues filles. La família posa en dubte el criteri que exclou Josefa dels trasllats a l'hospital. “Hi ha gent que hi va pel seu peu, caminant, i jo no puc adaptar-me a res; si poguera, hi aniria en cotxe, tot i que tots els nostres cotxes se’ls ha emportat la barrancada”, incideix la dona.
Des dels sindicats denuncien que, 46 dies després, la Conselleria no s'ha interessat per mediar amb l'empresa. Així ho explica el responsable d’UGT de tècnics d’emergències sanitàries, Francisco Javier Molina; afirma que “en compte de gastar-se els diners en boicotejar la vaga” haurien “d’asseure's a posar solucions o mediar, però no ens estan fent gens de cas”.
De fet, asseguren que, en alguns casos, és la mateixa Conselleria la que paga els taxis per a traslladar els malalts. Molina relata com els trasllats es donen amb “taxis pagats per la mateixa Conselleria, fet que perjudica greument els malalts perquè eixos taxis no porten la dotació necessària perquè els malalts, una vegada arriben al domicili, els puguen pujar a casa si tenen difícil accessibilitat, paguen les conseqüències els malalts”. Un fet que els sindicats ja han denunciat i que deixa esta vaga de treballadors sense data de finalització a la vista.