El veïnat de Castelló acusa l'Ajuntament d'utilitzar les obres de la zona de baixes emissions per a llevar carrils bici

El consistori defensa un nou model de ciutat on han de conviure vehicles i vianants i avança per al 2025 nous pàrquings dissuasius, reforç del transport públic i limitacions al trànsit rodat

Les obres de zona de baixes emissions de l'Ajuntament de Castelló / À Punt NTC

A Castelló de la Plana, els usuaris de la bicicleta denuncien que, amb l'excusa de fer obres en la zona de baixes emissions (que afecten 26 carrers), l’Ajuntament desmantella els carrils bici. En el nou disseny urbanístic, que a poc a poc veu la llum, ha augmentat l'amplària de les voreres i el carril bici ha mutat a un "ciclocarrer" de només un sentit de circulació. Un d'estos és el carrer de Navarra, on el consistori ha justificat que ara han de conviure bicicletes i vehicles, però amb prioritat per als ciclistes.

Això suposa, per a qui es mou en bicicleta, un perill més gran, i per aquells que condueixen, una major lentitud, ja que han d'adaptar la velocitat a les bicis, amb màximes de 30 quilòmetres per hora. Una manera de conduir que no resulta senzilla per a qui ha d'entrar en cotxe al centre. "A mi, conduir a esta velocitat em costa", ha assegurat un veí.

En senyal de protesta, alguns veïns han pintat ells mateixos els carrils bici. "Els conductors es cabregen amb els ciclistes, i els ciclistes estem insegurs", ha indicat una usuària de bicicleta. "Per on han de circular, si no hi ha cap lloc?", s'ha qüestionat un altre veí. L'opinió generalitzada es repeteix: els uns i els altres asseguren que "s'han carregat els carrils bici" i "ara tenim una carretera".

Fa unes setmanes, el carrer tenia una calçada per als cotxes i un carril exclusiu per a les bicis. "El carril bici, ara, on està?", es lamenta el veïnat. "Abans anàvem i tornàvem pel mateix carril, ara no", ha denunciat una altra dona. Al seu torn, la ciutadania demana reduir la circulació dels cotxes. Jorge Albuixech, de la Plataforma Castelló en Bici, ha raonat que "si tenim el mateix trànsit, volem els mateixos drets com a ciclistes". I ha afegit que tenien "un carril bici segregat molt bo que ha desaparegut".

Mentrestant, l'Ajuntament sosté que cal acostumar-se a un nou model de ciutat. "Això és el que continuarem fent: fer conviure vehicles i vianants", segons ha dit el regidor de mobilitat, Cristian Ramírez.

El consistori ha indicat que, a partir de l'any que ve, hi haurà nous pàrquings dissuasius, reforç del transport públic i limitacions al trànsit rodat que facilitaran compartir els carrils de forma segura.

També et pot interessar

stats