La velocitat del vent antàrtic perd intensitat des del 2001 i afecta el desgel de l'Antàrtida
El Centre d'Investigacions sobre Desertificació del CSIC, la Universitat de València i la Generalitat participen en l'estudi, que registra dades a la zona
La velocitat del vent en superfície a la península Antàrtica no para de baixar des del 2001. Un fenomen que té un impacte en les precipitacions, el desgel, el corrent circumpolar antàrtic i la formació d'aigües profundes. Són dades que han obtingut els investigadors del Centre d'Investigacions sobre Desertificació del CSIC, la Universitat de València i la Generalitat.
La recerca s'ha basat en les dades registrades a la zona i en simulacions climàtiques que ha dut a terme l'equip del Laboratori del Clima, Atmosfera i Oceà del Centre d'Investigacions sobre Desertificació. L'equip ha observat que el descens de la velocitat del vent provoca canvis climàtics a l'Antàrtida, cosa que pot tindre conseqüències en la resta del planeta i afectar els nostres ecosistemes.
Les condicions adverses de l'Antàrtida i la gran quantitat de factors i condicions locals que influeixen en el clima, així com l'orografia especial, dificulten l'obtenció de dades. Per això, les entitats que hi participen aconsellen continuar investigant.
La velocitat del vent és una de les variables del clima menys estudiades, però els investigadors creuen que té implicacions importants sobre el clima antàrtic.