Visibilitzar la mort perinatal i neonatal, clau perquè les famílies superen el dol

Considerat tema tabú durant molts anys, els professionals sanitaris treballen perquè este comiat del fill desitjat no siga un estigma

Una exposició de fotografies visibilitza la mort perinatal i neonatal / À Punt NTC

Durant anys, la mort d'un bebé poc abans del part o al cap de pocs dies de nàixer, ha sigut tabú. Els pares i les mares no sabien com afrontar el dol, i els professionals sanitaris tampoc tenien recursos per a abordar el tema. Des de fa anys, s'intenta donar visibilitat, amb actes com els que hui s'han celebrat a Oriola. 

Amb una solta de globus al centre d’Oriola s’ha celebrat este dimarts al matí el Dia Internacional del Dol Perinatal i Neonatal. Un acte que continua esta vesprada amb les segones jornades dedicades a visibilitzar este dol, sobretot a donar ferramentes als professionals. “És un curs per a actualitzar-nos i posar-nos en contacte la resta de professionals per a poder donar una atenció de qualitat”, explica Olaya Bernabé, comare del departament de salut d’Oriola. 

A la llotja també s’ha inaugurat una exposició de fotografies. Un element d’ajuda per a moltes famílies. “Recomanem tindre records dels nadons, tindre fotografies, encara que a primera vista semble desagradable o els pares estiguen en estat de xoc, ja que esperen la vida i arriba la mort”, assegura Rocío Loino, fotògrafa de l’associació Ales de Llum. 

A la glorieta de Gabriel Miro també s’ha descobert una escultura per al record. “És un espai perquè les famílies puguen recordar els seus nadons. Hi ha famílies que no arriben ni a veure’ls”, diu la regidora de Sanitat del municipi del Baix Segura, Irene Celdrán. Considerat tema tabú durant molts anys, hui es treballa perquè este comiat del fill desitjat no siga un estigma.

També et pot interessar

stats