Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Vora 2.000 persones es manifesten a València per la llengua, la cultura i el territori

La ciutadania estava convocada a dos marxes organitzades per Acció Cultural País Valencià i per la Coordinadora Obrera Sindical

Manifestació organitzada per Acció Cultural en la vesprada del Nou d'Octubre / EFE/ Biel Aliño

Vora dos milers de persones s'han manifestat este dimecres de vesprada a València amb motiu del Nou d'Octubre, segons han indicat la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana. La primera de les marxes, a la que els organtizadors apunten que han assistit quatre mil persones, estava organitzada per la Comissió 9 d'Octubre, formada per entitats com ara Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Intersindical Valenciana o Plataforma per la Llengua, mentre que darrere de la segona es troba la Coordinadora Obrera Sindical. Les dos, amb l'objectiu de denunciar "la persecució i censura" que consideren que està patint la cultura valenciana.

En la primera, sota el lema "Fem país, parlem valencià", s'han reunit un miler de manifestants. Al llarg del recorregut s'han pogut veure consignes en defensa del valencià, simbologia independentista i també banderes de Palestina.

La presidenta d'Acció Cultural, Anna Oliver, ha explicat a À Punt notícies que "les reivindicacions són clares", perquè "estem en una època fosca per a la llengua i la cultura". Per a Oliver, "les úniques polítiques que hi ha, tant des de la conselleria de Cultura com les avalades pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, van en contra del valencià" i ha indicat que "la llei educativa traurà i expulsarà el valencià de l'escola", que és l'únic espai, segons ha explicat, "de transmissió a les noves generacions".

En les marxes també han estat presents diversos representants polítics, com Àgueda Micó, diputada de Compromís al Congrés, o Joan Baldoví, síndic del partit valencianista a les Corts. També hi ha acudit Lluís Llach, president de l'Assemblea Nacional Catalana, que ha visitat València convidat per l'entitat organitzadora. Llach ha dit que la dreta valenciana està reconeguda com "una de les més difícils que hi ha" i suposa "un al·licient de lluita ben fort". El portaveu català ha indicat que "a més pressió seua, més resistència i més lluita".

Pel que fa a la marxa convocada per la coordinadora obrera sindical, al voltant d'un miler de persones han acudit per a reivindicar "l’autodeterminació del País Valencià" i "dels països catalans" enfront d'"un govern dretà" que, diuen, és "profundament antivalencià, perquè "ataca la llengua, la cultura i el territori", segons els manifestants.

Sota el lema “No podran res davant d'un poble unit alegre i combatiu”, també han assistit altres organitzacions, com Arran, la CUP o Endavant, que defensen amb esta marxa "unes condicions dignes de vida, el territori i la llengua". Durant el recorregut hi ha hagut xicotets enfrontaments verbals entre manifestants i alguns sectors del públic, que no han anat a més. La manifestació ha acabat a la plaça d'Amèrica amb la lectura d'un manifest. També s'han escoltat proclames en defensa del poble palestí.

Carrers tallats i gran desplegament de seguretat

Les dos manifestacions han arrancat en el mateix punt, a la plaça Sant Agustí, des d'on han continuat de manera conjunta pels carrers de Xàtiva, Colom i Navarro Reverter, fins a bifurcar-se i acabar en diferents punts de la ciutat. 

S'han desplegat al voltant de vint furgons policials al llarg del recorregut, sobretot presents als carrers Xàtiva i Colom. Es tracta del desplegament habitual en una manifestació d'estes característiques, segons han indicat des de la delegació del govern, que han confirmat que no s'ha registrat cap incident greu.

De fet, alguns carrers han estat tallats a la circulació de vehicles durant el temps que han durat les mobilitzacions socials, tal com ha indicat la Policia Local a través de les xarxes socials.

València Nou d'Octubre Festes

També et pot interessar