Vora 3.000 veïns d'Alberic, sense accés a aigua potable per la presència de fertilitzants i nitrats

Els nous paràmetres de la Unió Europea, més restrictius, estableixen que no es pot beure de l'aixeta per contaminació

Vora 3.000 veïns d'Alberic, sense accés a aigua potable per la presència de fertilitzants i nitrats / À Punt NTC
04 d'octubre 2024 - 21:45

Continuen els problemes amb l'aigua potable en poblacions de la Ribera Alta. Una urbanització d'Alberic ha denunciat que no pot beure de l'aixeta per contaminació de fertilitzants i nitrats. Fins fa poc, l'aigua sí que era considerada apta per al consum humà, però ara no compleix els últims paràmetres de la Unió Europea, molt més restrictius.

Es tracta de la urbanització Sant Cristòfol, que és com un xicotet poble, on viuen vora 3.000 persones. Des de fa anys, s'abasteix de dos pous, propietat del veïnat, que sempre ha complit els paràmetres de potabilitat.

Juan Vergara, el seu president, ha assegurat que "fa sis mesos l'aigua era bona". Una altra veïna ha explicat que ha començat a comprar aigua "exclusivament per a guisar i per a beure".

A més, la legislació europea obliga a fer noves proves per a trobar-hi insecticides o fertilitzants, com el terbumeton, "un herbicida que fa més de trenta anys que no s'utilitza a la Comunitat Valenciana, però que ens ha eixit", ha explicat Vergara. Efectivament, el terbumeton encara es pot trobar en pous a 150 metres de profunditat, com el seu. Un problema comú en molts pobles tarongers de la Ribera Alta, que ara demanen més implicació de la Diputació de València.

Esta zona residencial espera resoldre el problema prompte, però tindrà un cost de 150.000 euros.

L'any passat, la Pobla Llarga va passar tot el mes d'agost sense aigua potable. El problema es va resoldre instal·lant nous filtres en el dipòsit municipal, una operació amb un cost de milers d'euros. La seua alcaldessa, Neus Garrigues, ha dit que no es tracta d'un problema puntual que passara el 2023 al municipi, ja que enguany es veu també en altres pobles. "Va a més, perquè la sequera s'accentua", ha dit, i ha demanat que la Diputació convoque una taula amb els afectats.

També et pot interessar

stats