Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Vora la meitat dels adolescents valencians té dificultats per a identificar les notícies falses

Save the Children publica una investigació que apunta que el 14% dels enquestats considera que els creadors de contingut són sempre una font fiable d'informació

Imatge d'una adolescent accedint a TikTok / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de setembre 2024 - 11:47 Actualitzat: 26 de setembre 2024 - 17:25

El 47% dels adolescents valencians té dificultats per a identificar les notícies falses i, en cas de sospita, i quan la tenen, un terç directament ni la contrasta, mentre que un 60% recorreria a familiars i amics per a comprovar la veracitat. Així es desprén de l’informe  "Desinformació i discursos d’odi en l’entorn digital" que ha publicat este dijous Save the Children, en el marc del Dia Internacional de l'Accés Universal a la Informació del 28 de setembre.

Un dels principals resultats que llança esta anàlisi és que el 54% de joves en la Comunitat Valenciana utilitza les xarxes socials com a principal mitjà per a accedir a la informació, al mateix nivell que la televisió i davant d'altres mitjans de comunicació com la premsa en línia (33%), la ràdio o la premsa en paper (5% i 4% respectivament).

Pel que fa a les xarxes socials i els creadors de contingut, un 14% d'adolescents considera que són sempre una font fiable d'informació, percentatge que ascendeix al 67% entre els que pensen que poden ser-ho en determinades ocasions. Si es diferencia per gènere, s'aprecia que els xics confien més en estos perfils: un 19% considera que són una font fiable d'informació enfront d'un 9% de les xiques. "Internet pot ser una bona eina per a democratitzar l'accés a la informació, però també facilita continguts que poden ser perjudicials. Els xiquets i xiquetes són especialment vulnerables a estos continguts", assenyala Rodrigo Hernández, director de l’organització a la Comunitat Valenciana.

Perill per l'exposició a models irreals de vida

L'anàlisi també assenyala un altre risc que afecta la infància i adolescència en l'entorn digital i que impacta de manera directa en la seua la salut mental com és l'exposició permanent, a través de les xarxes, a representacions ideals de determinats estils de vida, estàndards de bellesa i, en el cas de les xiques especialment, la sexualització del cos femení.

L'organització recorda que el món digital fa que qualsevol puga arribar a fer-ho, la qual cosa suposa que el concepte d'intimitat adquireix ara un nou significat. “Ens preocupa que xics i xiques comencen a replicar el que fan estos perfils i que acaben compartint aspectes més personals o fotos íntimes o sexualitzades i que acaben patint algun tipus de violència. Això sol ocórrer en grau més alt en el cas de les xiquetes i adolescents, que a causa dels estereotips sexistes poden sentir que han de semblar-se als cossos públicament desitjables", assenyala Hernández.

Document
Informe ‘Desinformació i discursos d’odi en l’entorn digital’
Consulta'l
Educació Tecnologia