Voro Peiró (Fisabio), sobre l'mpox: "En una malaltia de transmissió per contacte el control és molt més fàcil que en una respiratòria"

L'investigador valencià, especialista en medicina preventiva i salut pública, vaticina que arribaran ací casos de la variant més letal que afecta ara mateix l'Àfrica, però que es controlaran a temps

Salvador Peiró, investigador Fisabio, entrevistat en 'Les notícies del matí'

Europa té ara mateix recursos i mecanismes de vigilància sanitària per a plantar cara als contagis d'mpox i, per això, no cal adoptar cap mesura extraordinària que implique restriccions en les fronteres dels països comunitaris, almenys de moment. Així ho ha assegurat en una entrevista en Les notícies del matí este dimecres Voro Peiró, especialista en medicina preventiva i salut pública de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio).

Peiró ha sigut clar i contundent a l'hora de definir l'escenari que deixa este virus endèmic d'Àfrica, abans conegut com la pigota del mico, però rebatejat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a evitar els estigmes. Segons ha explicat, actualment els països desenvolupats tenen la malaltia sota control i la declaració d'emergència sanitària és una mesura que només "està molt justificada" en les regions afectades del continent africà, perquè permet mobilitzar recursos econòmics i logístics, com ara vacunes i medicaments, així com planificar una acció coordinada. "Des del punt de vista econòmic, de fons, la declaració d'emergència és molt important. A Espanya ja vam veure durant el confinament com permetia comprar material saltant-se la llei de contractes i dur a terme determinades coses que no es poden fer si no la tens activa" ha aclarit.

L'epidemiòleg ha diferenciat en tot moment el virus de l'mpox al del coronavirus que va provocar la pandèmia mundial en 2020. Tal com ha dit, el tret bàsic que rebaixa el potencial perill i magnitud de la pigota és la manera que té de propagar-se, fonamentalment per contacte directe. Això fa que els contagis es disseminen més a poc a poc i dona marge perquè els sistemes de vigilància epidemiològica hi intervinguen. "En una malaltia de transmissió per contacte, el control és molt més fàcil que en una malaltia de transmissió respiratòria com és el SARS-CoV2. La transmissió és més i els serveis de salut pública treballen millor" ha argumentat.

Una altra diferència rellevant que ha remarcat Peiró de l'mpox respecte del coronavirus, és l'absència de casos asimptomàtics que acceleren la propagació del virus. "La pigota del mico fa mal, molesta. La gent busca atenció sanitària perquè es troba mal, i d'esta manera els pots controlar i aïllar de seguida" ha apuntat.

Tindrem casos de la variant 1 de l'mpox, però ho controlarem bé
Una malaltia de contacte en entorns d'amuntegament funciona fantàsticament, però a Europa és molt diferent

Tot plegat, ha subratllat l'investigador de Fisabio, les diferències entre Àfrica, Europa i els Estats Units, les regions que han patit brots d'mpox des de 2022, són abismals. Sobretot per les mancances que pateixen els països africans com ara la República Democràtica del Congo, epicentre d'esta última epidèmia, amb guerra, gran quantitat de població desplaçada i uns serveis sanitaris molt deficients que dificulten molt la traçabilitat i control del virus. "Una malaltia de contacte en entorns d'amuntegament, amb tanta gent junta en camps de desplaçats, funciona fantàsticament, però a Europa això és molt diferent" ha apuntat Peiró, que en cap cas veu extrapolable ací l'escenari que hi ha al continent africà.

Allà les alertes dels especialistes han saltat a propòsit d'una nova subvariant del clade I de l'mpox, la 1B, amb una taxa de letalitat de fins al 10% i que s'ha escampat sobretot entre la població infantil. En canvi, a Europa i els Estats Units la soca que circula i que està darrere del brot de 2022 és la II, i només Suècia ha confirmat haver detectat un cas de la soca I, importat d'Àfrica i ja aïllat satisfactòriament. L'expert en medicina preventiva vaticina que prompte o tard ens arribaran contagis d'esta subvariant, però ha garantit que "els controlarem bé".

Si vols que els grups de risc es vacunen, has de posar-ho fàcil. Era absurd tindre només tres punts de vacunació

En el context actual, Peiró veu "innecessari" adoptar mesures de control de fronteres, tret d'alguna acció específica i puntual, com donar informació a totes aquelles persones que viatgen a l'Àfrica central, animar-les a vacunar-se abans d'anar o conscienciar que en cas de símptomes d'mpox una vegada a casa han d'acudir a consulta mèdica. En este sentit, l'epidemiòleg valencià ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha insistit que la població general no ha de vacunar-se d'este virus, ni tan sols les més majors. Només és important que ho facen els grups de risc: a Espanya, segons el Ministeri de Sanitat, són ara mateix aquelles persones que mantenen pràctiques sexuals de risc, principalment —però no exclusivament— gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes o amb múltiples parelles sexuals, que tenen relacions sexuals en grup o que han passat una infecció de transmissió sexual (ITS) recentment.

Finalment, l'investigador de Fisabio ha aplaudit la decisió de la Conselleria de Sanitat d'ampliar de tres a vint-i-sis els punts de vacunació a la Comunitat Valenciana, perquè això fomentarà la immunització contra el virus. "Si vols que els grups de risc es vacunen, has de posar-ho fàcil. Era absurd tindre només tres punts de vacunació i que un veí de Requena haja de desplaçar-se cent quilòmetres per a posar-se la injecció".

També et pot interessar

stats