Més de 34.000 xicotets comerços de la dana treballen encara per a poder reobrir
Lenta recuperació de les microempreses afectades de l'Horta Sud, de les quals s'estima que fins a un 20% podrien tancar definitivament
Les empreses afectades per la dana del passat 29 d'octubre continuen lluitant per a tornar a obrir les portes. Algunes ja han aconseguit reprendre l'activitat, altres ja tenen una data concreta en l'horitzó per a prestar servei de nou, però n'hi ha que encara veuen lluny esta possibilitat o que, fins i tot, tancaran definitivament.
A l'Horta Sud, zona zero de la barrancada, hi ha més de 12.500 empreses i més de 15.800 autònoms, el que la fa una de les comarques amb més pes de l'economia valenciana. "L'Horta Sud té un teixit empresarial molt dinàmic: una quinta part del PIB valencià depén del que passe en esta comarca", assenyala Vanessa Campos Climent, professora de la Facultat d'Economia de la Universitat de València.
A les seues localitats trobem grans polígons i centres logístics, però també un important nombre de xicotetes i mitjanes empreses. "Per tant, no tenen el pulmó financer que poden tindre les grans empreses, que tenen una sucursal ací i en tenen més en altres llocs", afegeix Campos Climent.
Xicotetes empreses que tiren avant
Una d'estes xicotetes empreses que respon al perfil és la barberia Mr. Monthains, ubicada a Catarroja. El local va ser devastat per la dana quan feia pocs mesos que havia obert. "La vaig inaugurar fa quatre mesos. Estava tot nou i no van quedar ni les parets pràcticament", explica Álex Montaño.
Montaño explica que hi va haver un moment en què es va bloquejar i no volia tornar a obrir, però amb el suport de familiars i amics va aconseguir l'impuls necessari per a tornar a posar en marxa la barberia. Ara, dos mesos després de la dana, les portes de Mr. Monthains tornen a estar obertes per al veïnat de Catarroja, però no ha sigut un camí fàcil. "M'han donat alguna ajuda, tard, i altres me les han denegades", afegeix Montaño.
Precisament el ritme amb què hi apleguen les ajudes condiciona molt els calendaris de la reconstrucció. A l'acadèmia de repàs Clarió de Massanassa sí que han rebut totes les que han demanat i han pogut reobrir esta mateixa setmana. "Les famílies que venien ací ens preguntàvem molt si tornàvem a obrir, era la incertesa principal", explica Núria Fuster.
Confessa que quan van veure tota la faena que hi havia al davant després del pas de la dana, també es van plantejar no tornar a posar en marxa el negoci: "Vaig pensar que ja s'havia acabat la vida d'autònoma. Però ja després mires, arregles i t'animes", explica Fuster.
Més complicada és la tornada a la normalitat la clínica de fisioteràpia i salut Sinapsis de Sedaví. En el seu cas han de reformar les instal·lacions per complet i tornar a comprar un material molt específic. "El primer mes vam haver d'estar llevant tot el que hi havia, després netejar i esperar que s'assecara", rememora Raquel Casany.
Com en els altres casos, els dubtes també la van envair en veure la destrossa, però ara ja comença a veure la llum al final del túnel. "Volem obrir per a febrer, encara que potser no podem obrir amb tot en condicions, com ens agradaria", apunta Casany. Però serà un altre pas més avant a la recerca de l'anhelada normalitat.
Les empreses afectades es queixen de la complicació de fer qualsevol tràmit i demanen més facilitats burocràtiques. En l'altra cara de la moneda trobem les empreses que no es recuperaran després de la dana. L'Institut Empresarial de l'Horta Sud estima que fins a un 20% dels negocis podrien tancar definitivament a conseqüència de les inundacions del 29 d'octubre.