Violència obstètrica: les ferides invisibles del part

Als hospitals públics valencians, un 24,09% dels parts són per cesària, encara que l'OMS recomana que la taxa no supere el 15%.

Violència obstètrica: les ferides invisibles del part
Violència obstètrica: les ferides invisibles del part
02 de desembre 2020 - 09:21

La violència obstètrica és una forma més de violència sobre les dones. Consisteix en un tracte deshumanitzat i un abús de la medicalització en les fases naturals del procés reproductiu. Aquestes pràctiques es concreten en una incidència superior a la recomanada per l'OMS en cesàries, episotomies, induccions al part o situacions en què no es respecta la voluntat de la dona.

Un de cada quatre parts a Espanya és per cesària

L'OMS recomana que la taxa de cesàries siga com a màxim del 15%. A la Comunitat Valenciana trobem que el 24,09% dels parts acaben en cesària als hospitals públics. Als hospitals privats, aquesta xifra augmenta fins al 45,07%. La Rioja és la comunitat autònoma amb més nombres de cesàries (58,14% en hospitals privats). Al País Basc, una política sanitària que prioritza el part vaginal els ha posicionat com els que menys cesàries practiquen: més del 85% dels parts són naturals.

Taxa de cesàries per comunitats autònomes | Font: docuweb 'Parir al segle XXI'

Entre el municipis de més de deu mil habitants amb menor taxa de cesàries trobem Vila-real (15,4%) i amb la major taxa espanyola, hi ha Alacant (33,61%), Castelló de la Plana (34,22%) i València (35,65%).

Taxa de cesàries segons el municipi del part en ciutats de més de deu mil habitants i amb més de deu parts registrats en el 2018 | Font: INE

L’episiotomia com a tècnica rutinària

L'episiotomia consisteix a fer una incisió en la part lateral de la vulva per a facilitar l'eixida del nadó en el moment del part. El 2019, l’OMS va redactar una guia de recomanacions per a una experiència de part positiva, en què assegurava que “no hi ha evidència que corrobore la necessitat de cap episiotomia en l’atenció de rutina”. Encara que la tendència és a la baixa, encara un 6,1% de les episiotomies es practiquen, de manera innecessària, en embarassos i parts normals.

Procediments d’episiotomies usats en embarassos i parts normals | Font: docuweb 'Parir al segle XXI'

Cada vegada, menys naixements en cap de setmana

Els festius i els caps de setmana són els dies en què menys xiquets naixen. A Espanya, actualment, és més comú nàixer entre dimarts i divendres (61,52% dels naixements) que entre dissabte i dilluns (38,48%).

Açò demostra que la inducció al part s’han instal·lat com a tècnica per a evitar treballar els dies no laborables. En el 2010, segons l’informe sobre l’assistència en el part i naixement del Sistema Nacional de Salut, la taxa d’induccions al part era del 19,4%, quan l’OMS recomana com a referència que aquesta taxa estiga per davall del 10%.

Taxa de naixements segons els dies de la setmana | Font: INE

Pràctiques en contra de la violència obstètrica

El 81% dels naixements es duen a terme en hospitals públics, en el cas de la Comunitat Valenciana, un 79,3%. La sanitat pública mostra una clara tendència cap a la introducció de pràctiques que promouen el part fisiològic, natural i cada cop menys medicalitzat.

Destaquem algunes d’aquestes pràctiques:

Parlem de part respectat en el vídeo següent | Font: 'Parir al segle XXI'

#ParirÀPunt, el docuweb sobre el part respectat

En À Punt hem acompanyat cinc dones embarassades a l'Hospital de La Plana de Vila-Real i les seues decisions, reflexions i inquietuds han quedat reflectides en Parir al segle XXI, un docuweb coproduït amb RTVE i realitzat per Barret Films, en què la dona i els nadons són els vertaders protagonistes. Parlem de part respectat en parir.apuntmedia.es. També pots seguir tot el contingut extra en les xarxes socials amb l'etiqueta #ParirÀPunt.

També et pot interessar

stats