Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

On estan els volcans valencians?

Són volcans inerts i porten milers d'anys sense entrar en activitat. Estan a Cofrents i a les illes Columbretes, i també és possible veure restes volcàniques a Picassent

Els volcans valencians

Ara que tots hem vist les espectaculars imatges de l'erupció del volcà Cumbre Vieja a l'illa canària de La Palma, molts es pregunten sobre l'existència de volcans a la Comunitat Valenciana i si aquests estan actius. El nostre territori té dues de les quatre zones d'activitat volcànica d'Espanya continental. Una d'elles està a la zona de Cofrents i l'altra a les illes Columbretes, però porten milers d'anys sense entrar en activitat. També és possible veure restes volcàniques a Picassent.

Perquè un volcà es considere actiu, ha d'haver-hi hagut una erupció en els últims 10.000 anys. Un volcà extint és un volcà que està inactiu i no existeix una probabilitat elevada que entre en erupció en el futur. Són considerats extints tots aquells volcans que són visibles actualment a la superfície terrestre i que no han donat mostres d'activitat volcànica durant milers d'anys. Els anomenats volcans dorments són aquells que mantenen uns certs signes d'activitat.

Els volcans valencians són volcans extints. El més jove, el de les illes Columbretes, els estudis indiquen que va tindre la seua última erupció fa 300.000 anys. El de Cofrents oscil·la entre 1 i 2,6 milions d'anys, mentre que el de Picassent fa 8 milions d'anys des que el magma va oferir imatges com les del volcà de La Palma, encara que llavors no va haver-hi humans per a veure'l, ja que encara no havien aparegut els primers homínids.

Volcà de Confrents al Cerro de Agrás / Arxiu

Volcà de Cofrents

L'anomenat Volcà de Cofrents, del Cerro de Agrás o Cerro Negro, té una altura de 527 metres sobre el nivell de la mar. Aquest volcà va tindre la seua última activitat fa uns 2 milions d'anys, entre 1 i 2,6 milions d'anys segons els diferents estudis. A causa de l'activitat pedrera per l'empresa cementara Asland en els anys 80, es va alterar el seu aspecte i va perdre la seua aparença característica.

En les profunditats d'aquest volcà continua existint una certa activitat amb càmera magmàtica que alimenta fonts d'aigües termals, de la qual s'aprofiten per exemple alguns balnearis com el Balneari d'Hervideros. L'anomenada bambolla magmàtica, situada a uns 15 quilòmetres de profunditat continua emetent gasos.

Cràter volcànic a l'illa Grossa, de les illes Columbretes

Volcà de les illes Columbretes

Un altre dels volcans valencians es troba a les Columbretes, unes illes enfront de la costa de Castelló que són d'origen volcànic. Les erupcions oscil·len entre 8 milions i els 300.000 anys, ja que alguns estudis apunten al fet que va haver-hi activitat volcànica fa tan sols 300.000 anys en l'illa Grossa, on encara és perceptible la figura del cràter volcànic.

Restes de roques volcàniques a Picassent

Volcà de Pedra Negra a Picassent

També hi ha restes de roques volcàniques en zones pròximes a Picassent, unes pedres que indiquen que fa molts segles degué existir a la zona algun tipus de volcà. Segons la datació de les roques volcàniques de la zona, sembla que l'activitat volcànica es va produir fa uns 8 milions d'anys.

També et pot interessar