Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

"Volem canviar el gris de les ciutats pel verd de la vida"

Una trentena de valencianes participa a Tunísia en un projecte internacional per a fomentar la presència de dones en el sector agroalimentari

InnovAgroWoMed treballa per a fomentar la presència de les dones en el sector agroalimentari
Elena Tamarit
10 de setembre 2023 - 13:47

Ibtissem Karrab és de Medenine. Eleonora Chiri, de Sicília. Lama Barghouthi ha viatjat des de Ramal·lah. I Davínia González viu a València. Fa tres anys, cap de les quatre es coneixien entre elles ni sabien que tenien tant en comú. Fins que van ser escollides per a formar part d'InnovAgroWoMed, un projecte europeu amb l'objectiu de formar dones en situació de desocupació en un sector masculinitzat i amb altes quotes de precarietat com és l'agroalimentari.

El passat divendres es va celebrar l'acte de tancament a la capital de Tunísia, on l'ONG valenciana Jovesólides va traure pit en fer balanç de les 35 valencianes que han passat pel programa formatiu, de les quals 30 ja treballen o han iniciat el seu propi negoci. "Volem canviar el gris de les ciutats pel verd vida", contava Davínia davant desenes de persones en la sala de congressos d'un hotel de la capital del país nord-africà.

La valenciana és fundadora de Davicultora, una empresa que pretén reverdir i omplir d'aliments balcons, terrats, patis i tota classe de terrenys. Ella ha sigut una de les beneficiàries de les beques que ha atorgat aquest projecte finançat per la Unió Europea i pel qual han passat 140 dones d'Itàlia, Tunísia, Palestina i Espanya.

Algunes de les valencianes que han participat a InnovAgroWoMed presidenta de JovesSolides i l'ambaixador espanyol a Tunisía

A banda i banda de la mar Mediterrània, existeix una tendència comuna en termes de baixa participació de les dones en el sector agroalimentari, una indústria estretament vinculada a la identitat cultural de la regió. Així naix InnovAgroWoMed, a finals de 2019 i a les portes d'una etapa de gran complexitat. Pocs mesos després esclata la pandèmia de la covid-19 i milions de persones arreu del món, confinades a casa, comencen a fer-se preguntes. Tenim suficient menjar? Podem abastir-nos dels recursos necessaris en aquest context de crisi sanitària? Conceptes com ara autoabastiment, sobirania alimentària, precarietat al camp, explotació urbanística o reivindicació de les zones rurals es repetien amb freqüència a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació. "I no oblidem el canvi climàtic, que planteja un futur molt negatiu", va recordar durant l'acte de clausura Boutaina el Hadri, responsable de l'àrea de Cooperació al Desenvolupament de Jovesólides, a més de reivindicar el potencial de les dones professionals per al relleu generacional del camp.

Al llarg de tota la jornada del passat divendres, tingueren lloc multitud de ponències traduïdes de manera simultània a l'àrab, anglés, castellà i italià. També es compartiren testimonis inspiradors de dones com Ameni Jeljli, que ha emprés en el món de la producció de formatge i somia de convertir-se en formadora en el gremi. "Vaig patir molt quan estava a l'atur i quan faig la vista enrere, estic molt orgullosa de mi mateixa", diu.

O el d'Eleonora Chiri, experta en microbiologia del sòl que, després de treballar dotze anys com a expatriada, pretén contribuir a la regeneració de la terra de la seua ciutat natal. També intervingueren emprenedores com Ola Zeer, qui ha contribuït en la creació d'una "cadena de solidaritat" en la compravenda de productes que donen treball a dones palestines, i Amelia Buscemi, fundadora de la consultora de comunicació i responsabilitat social Espacio Brota. "Com a dona migrant de l'Argentina, aquest projecte m'ha permés pensar i somiar en ser una dona emprenedora a València", explica Amelia. "Moltes vegades ens sentim soles davant dels desafiaments, i per això és important crear una xarxa de dones emprenedores", afig per la seua part la presidenta de l'ONG valenciana Jovesólides, Lourdes Mirón.

"Él moment de les dones no solament en el futbol", va clamar Mirón fent al·lusió a les reivindicacions de la selecció espanyola d'aquest esport, sinó en tots els àmbits, entre ells el de l'agroecologia. Un sector històricament infrarepresentat per les treballadores, en el qual han tingut un paper essencial però on tradicionalment no han ostentat càrrecs de responsabilitat.

Ara, el projecte europeu conclou amb aliances creades entre desenes de dones provinents de quatre països de la regió mediterrània i amb unes taxes d'ocupació per damunt del 80%, amb la intenció de tindre continuïtat i ampliar l'ona expansiva a més dones.

També et pot interessar