Vora 10.000 persones es manifesten pel centre de València contra l'ampliació del port
Més de 170 organitzacions en defensa del medi ambient lamenten les conseqüències que l'obra tindria sobre l'Albufera, l'horta i els arrossars
Vora 10.000 persones, entre membres de més 170 organitzacions en defensa del medi ambient i veïnat de València, s'han manifestat aquest divendres a la vesprada a València en contra de l'ampliació del port i a favor d'un model de ciutat més sostenible. Els manifestants rebutgen "la depredació del territori", que afectarà el parc natural de l'Albufera, l'horta i els arrossars, i el "malbaratament de recursos públics en un projecte caduc i altament lesiu".
A l'inici de la marxa, un membre de la comissió Ciutat-Port, Antonio Montiel, ha assenyalat que la protesta té "molt a veure" amb la defensa del territori i amb la salut; ha asseverat que és "mentida" que el port haja esgotat la seua vida útil i ha alertat que aquesta ampliació servirà perquè una naviliera privada "faça el seu agost" i els valencians gasten 4.000 milions en les infraestructures.
Un altre membre de la comissió, Javier Canales, ha assegurat que l'organització confia a superar els 10.000 participants de la manifestació que van fer fa 600 dies contra una decisió que, segons ha explicat, comporta problemes mediambientals, perquè posa en risc les platges del sud de la ciutat i l'Albufera, i problemes en l'economia local.
En la protesta han participat representants de partits polítics, com Compromís, Sumar o Esquerra Unida, entre ells l'alcalde de València en funcions i coportaveu de Compromís, Joan Ribó, que ha indicat que hi ha hagut tres anys per a fer una nova declaració d'impacte ambiental de l'ampliació, en la qual estan "en joc" les platges, l'Albufera i el model de mobilitat.
La manifestació, que s'ha iniciat al passeig de l'Albereda, recorre diversos carrers del centre abans d'arribar a la plaça de l'Ajuntament de València, on, després de llegir un manifest, arranca una nit de música reivindicativa. La gent que hi ha participat manté l'esperança que es paralitze l'ampliació, com va passar amb altres projectes de la ciutat, com la destrucció del barri del Cabanyal, la urbanització del Saler o la construcció d'una autovia en l'antic llit del Túria.
La comissió organitzadora ha assegurat que les conseqüències de l'ampliació les pagarà la ciutadania i retardarà les polítiques efectives contra el canvi climàtic.