Vora 100.000 beneficiats per la Renda Valenciana d'Inclusió el primer any
La llei que entra en vigor preveu prestacions d'entre 500 i 800 euros per a les persones més vulnerables.
Més prestacions, requisits més flexibles, major temps de cobertura i gestió més simple. Aquestes són les millores que destaca la Generalitat respecte a la, fins ara vigent, Renda Garantida de Ciutadania. La Renda Valenciana d'Inclusió entra en vigor el dilluns 23 d'abril i preveu ajudes que van des de 515 fins poc més de 800 euros, xifres que es podrien incrementar fins un 25% si és necessària ajuda per a pagar la vivenda habitual o el subministrament energètic.
Unes 100.000 persones se'n podran beneficiar, segons els càlculs que es fan des de conselleria. La vicepresidenta i titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, assegura que en 2017 hi havia més de 51.000 persones destinatàries de l'antiga renda garantida, i que la previsió és que aquesta xifra augmente entre un 40% i un 50% només en el primer any d'implantació de la nova.
Es contemplen quatre modalitats d'ajudes, segons les necessitats de les persones sol·licitants. Així, es concediran ajudes a persones i famílies en exclusió social o en risc d'exclusió amb uns ingressos que no permeten cobrir les necessitats bàsiques, però també hi haurà ajudes per a complementar el nivell d'ingressos del treball, o completar els diners rebuts via prestacions socials bàsiques, com ara les pensions.
La prestació serà indefinida, mentre continue la situació de vulnerabilitat de la persona que la rep, i la renovació es farà cada tres anys.
Un dret subjectiu
El col·lectiu de treballadores i de treballadors socials destaquen el fet que amb la nova Llei de Renda Valenciana d'Inclusió es garanteix el "dret subjectiu", inherent i inexcusable, a una prestació que permeta cobrir les necesitats bàsiques d'aquelles persones que no tenen els recursos necessaris per a fer-ho.
Així, per a sol·licitar les ajudes, la persona sols haurà d'acreditar empadronament d'un any en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana, o cinc anys de manera interrompuda. Per a la presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València, Elena Puig, el sistema se simplifica també, ja que seran els mateixos serveis socials de l'ajuntament implicat els que tramitaran les sol·licituds, gràcies a una aplicació informàtica que els facilitarà les dades necessàries per a tramitar-les. El pagament de l'ajuda s'executarà a través de l'Administració autonòmica.
Des del sector, no obstant això, han demanat un reforç de personal dels equips, per tal d'atendre les sol·licituds i donar una resposta més efectiva. En particular, més personal administratiu "perquè els treballadors i les treballadores socials ens puguem dedicar a la intervenció, que és la feina per a la qual estem preparats i formats".