Vora 400 valencians van morir als camps de concentració nazis
Aquest dimecres es commemora el dia de la Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
Aquest dimecres és el dia de la Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, una dada en la qual es commemora l’alliberament el 1945 per part de les tropes soviètiques del camp de concentració d’Auschwitz. Al voltant de 600 valencians van estar als camps de concentració i dos terços d’ells, quasi 400, hi moriren. Molts anys després són els seus descendents els que investiguen les seues històries.
És el cas de Juan Manuel Leal, nebot net de Luis Leal Rico, un veí d’Elda que va ser deportat als camps de concentració nazis i va morir a Gusen l’any 1941. Abans de la seua defunció va ser traslladat a Mauthausen en un comboi en què, malgrat que anaven 846 republicans, només la meitat va arribar viva. “Així de crua va ser la situació. És tràgic per com va acabar tot, però gloriós, perquè lluitaren per uns ideals”, ha contat Juan Manuel Leal en À Punt NTC.
Oficialment, 393 valencians moriren als camps d’extermini nazi entre els anys 1940 i 1945, la majoria a Mauthausen i Gusen. També sap d’aquesta història Manuel, l’oncle del qual va estar també a un d’aquests camps de concentració. Conta a À Punt que rebien cartes d’aquest familiar que les escrivia sota un pseudònim i sense oferir massa dades personals.
Aquest dimecres, la Unesco també ha anunciat que crearà, conjuntament amb Facebook, un mecanisme per a combatre el negacionisme i l’antisemitisme que prolifera en les xarxes socials.