Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL CAP DE SETMANA

Voro Peiró (Fisabio): "Hi ha un optimisme exacerbat, encara hi ha risc"

El doctor en Medicina Preventiva i Salut Pública considera que s'arribarà a una "situació de convivència amb el virus durant bastant temps"

Alacant aquest cap de setmana / Efe/ Manuel Lorenzo
Efe
17 de maig 2021 - 12:11

L'investigador Voro Peiró, de la Fundació d'Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), considera que s'està generant una certa "confusió" en oferir-se un missatge de "optimisme exacerbat" sobre la pandèmia quan la situació "encara manté cert risc de repunt".

Així ho assegura en una entrevista amb l'Agència EFE, en la qual augura que després del final de l'estat d'alarma, i amb bona part de la població major de 60 anys vacunada, es produirà un increment de transmissió entre els joves, encara que seran casos menys greus i la xifra d'hospitalitzats serà menor.

El doctor en Medicina Preventiva i Salut Pública advoca per "redirigir" les estratègies en la prevenció de la Covid-19, centrant-les en els col·lectius que fan "de matalàs de transmissió", que tenen major mobilitat.

Suspensió de l'estat d'alarma

Al seu parer, la fi de l'estat d'alarma ha sigut "massa brusca" i massa homogènia en tot el país, quan les situacions de cada autonomia "són molt diferents"; durant els sis mesos en què ha estat en vigor, assenyala, "algunes ho han aprofitat millor que unes altres".

"Les desescalades cal fer-les tranquil·les, anar a poc a poc per a evitar estampides com les que vam veure la setmana passada, que podrien suposar un repunt primerenc", indica per a afegir que tampoc entén que una autonomia vulga establir un toc de queda i, si li ho deneguen judicialment, no hi recórrega en contra en el Tribunal Suprem.

Increment de casos en els joves

L'epidemiòleg explica que "estem en una carrera", en la qual "cada dia que vacunem importa". Si s'immunitza la població major de 60 anys, que durant la pandèmia ha representat el 95% de morts i el 65% d'hospitalitzacions, "la situació serà diferent".

Al seu parer, hi haurà un increment de la transmissió en joves per l'augment de mobilitat, del contacte i la pèrdua del temor a contagiar a les persones majors que, no obstant això i encara que no desenvolupen casos greus, podrien contagiar-se i contagiar les més joves.

Segons Peiró, si abans ens preocupava que els joves no contagiaren els majors perquè no hi haguera casos greus, "ara ens tocarà preocupar-nos que els majors no contagien als joves per a no incrementar la transmissió".

Explica que aquest potencial repunt de casos "no tindrà" les característiques que s'han vist fins ara: "Es caracteritzarà per molta transmissió en gent jove, però amb una xifra menor d'hospitalitzats perquè els casos són menys greus com menor és l'edat".

Conviure amb el virus

"Cada dia que passem vacunant i no hi ha repunt, fa paper. Redueix el risc de repunt i de la gravetat", afirma el doctor, que considera que s'arribarà a una "situació de convivència amb el virus durant bastant temps".

Segons Peiró, "tindrem brots però l'economia tornarà a funcionar, la vida es reprendrà i probablement aquest estiu comencem a estar en una situació en la qual anirem guanyant terreny i reduint restriccions a mesura que avancem en la vacunació".

Immunitat de grup

Considera que a Espanya es pot aconseguir el 70% d'immunitat d'ací a cent dies "si hi ha vacunes, si la producció augmenta i si arriben al mercat noves vacunes com Curevac i Novavax", perquè les autonomies tenen una "capacitat extraordinària" de vacunar.

Celebració de festes

Respecte a la celebració de festes com les Falles, espera que al setembre "estiguem en condicions" de fer-ho, i indica que encara que s'haja vacunat al 70% de la població continuarà havent-hi brots.

"Espere que al setembre es puga tornar bastant a la vida normal si no tenim cap sorpresa de noves variants", assenyala per a afegir que considera que seria "encara prompte" per a celebrar actes i aglomeracions de 100.000 persones, com les mascletaes.

Finalment, assegura que el "preocupen molt" les discoteques i altres espais similars, molt tancats per l'aïllament per al so, amb mala ventilació i on la gent parla alt per la música, que es converteixen en una "fàbrica d'aerosols".

I també per les elevades concentracions de persones en locals socials, festers o de culte, entre altres. "Tot el que puga fer-se a l'aire lliure ha de fer-se a l'aire lliure", conclou.

També et pot interessar