Xàtiva homenatja les víctimes del bombardeig de l'estació de l'any 1939
Un acte emotiu ha recordat les 145 persones que van perdre la vida i les 200 que van resultar ferides en l'atac aeri per part del feixisme italià
La capital de la Costera ha retut aquest diumenge un homenatge a les víctimes del bombardeig que va llançar l'aviació feixista italiana aliada de Franco sobre l'estació de Xàtiva el 12 de febrer de l'any 1939. En aquest capítol negre de la història de Xàtiva van morir 145 persones i més de 200 van resultar ferides quan més de vint bombes caigueren sobre l'estació just en el moment en què hi arribava un tren amb una de les brigades del bàndol republicà.
En l'acte institucional, que ha tingut lloc al migdia, han participat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo; la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Antonia Serna; el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, i el diputat en Corts José Muñoz. A més, també hi han estat l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i la resta de la corporació municipal, familiars de les víctimes i veïns i veïnes de la ciutat.
La consellera, que ha intervingut en l'homenatge, ha parlat de la importància que les institucions participen en actes com aquest "perquè estem fent polítiques de memòria, justícia i reparació" per tal conéixer el passat i "saber de què és capaç de fer el feixisme". "És important recordar i no oblidar per a no tornar a repetir", ha insistit Pérez Garijo.
Per la seua banda, l'alcalde de Xàtiva ha posat l'accent en la necessitat de "reparar la memòria de les víctimes que en aquell moment van ser oblidades" i ha recordat que "va haver de ser la societat civil la que s'encarregara de mantindre el seu record".
Paco Cerdà, periodista i escriptor, ha sigut l'encarregat de llegir el manifest. La música també ha estat present a l'acte de la mà del xativí Pep Gimeno, Botifarra, junt amb Miquel Pérez i Fèlix Pellicer.
Els noms de les víctimes de l'atemptat s'han pogut llegir en una lona negra que penjava de l'estació. Mentrestant, els assistents han deixat flors al monument erigit a la plaça.
Com a continuació de l'homenatge, la Casa de Cultura de Xàtiva acull fins al 14 de febrer, a la sala entresol, l'exposició sobre el bombardeig de la ciutat amb documents i objectes extrets de l'Arxiu Municipal.