Directes
Ara en la televisió
VALÈNCIA ÉS MÚSICA

Ximena Medina (Oxfam-Intermón): "L'evasió fiscal és un acte obscé en temps de crisi. Quants serveis podríem finançar amb aquests diners?"

La Campanya per una Justícia Fiscal, de la qual forma part Intermón, protesta a València per a reclamar a les administracions que deixen de contractar amb empreses que tributen en paradisos fiscals

Cartell promocional pel Dia d’Acció Global per l’Eliminació dels Paradisos Fiscals / Campanya per una Justícia Fiscal

Els diners ocults als paradisos fiscals detrauen de les arques públiques 427.000 milions de dòlars cada any a tot el món. Només a Europa, els 36 principals bancs registren el 14% dels seus beneficis en països de baixa o nul·la tributació. I més prop, el Fons Monetari Internacional estima que la riquesa oculta de les grans fortunes espanyoles supera el 10% del PIB. "Quins serveis podríem finançar amb aquests diners si no estigueren en paradisos? No estaríem valorant retallades, sinó que parlaríem de reforçar la sanitat pública, el sistema educatiu o les polítiques d'igualtat", ha explicat a Les notícies del matí la delegada d'Oxfam-Intermón a la Comunitat Valenciana, Ximena Medina.

"No pot ser que les grans empreses no paguen el que els correspon, és obscena aquesta acumulació de beneficis en una situació internacional de crisi", ha lamentat Medina a la ràdio d'À Punt.

Intermón és una de les organitzacions que aquest dilluns participen en una concentració davant de la delegació d'Hisenda, coincidint amb el Dia d'Acció Global per l'Eliminació dels Paradisos Fiscals, en què reclamaran més accions al govern espanyol i a la Unió Europea contra aquests països.

No és just que empreses que declaren beneficis en paradisos fiscals i no paguen impostos a Espanya facen negocis amb diners públics

Demanen també que el govern espanyol i les diferents administracions deixen de contractar amb "empreses que no són fiscalment responsables" perquè com recorda Medina "no és just que empreses que declaren beneficis en paradisos fiscals i no paguen impostos a Espanya facen negocis amb diners públics". Així mateix, reivindiquen una reforma tributària que tinga en compte els informes de la comissió d'experts que marca el full de ruta per a aconseguir "un sistema fiscal just", que aconseguisca diners suficients per a desenvolupar les polítiques socials i enfortir l'estat del benestar. La desigualtat, destaca, "és un obstacle per a acabar amb la pobresa, que la inflació continuarà augmentant", per la qual cosa reclama als governs polítiques que posen en el centre a les persones vulnerables, "que no poden ser els que paguen aquestes crisis".

Si l'impost mínim de societats al 15% no s'acompanya de mesures per a eliminar bonificacions i exempcions, quedarà en zero

Per a organitzacions com Intermón els passos fets fins ara a escala internacional contra els paradisos fiscals en l'àmbit internacional són insuficients. Medina considera "una nova decepció" l'última actualització de la llista negra que ha fet la Unió Europea perquè deixa fora països que actuen com a zones de nul·la o baixa tributació dins de la unió, com ara Xipre, Irlanda, Luxemburg, Malta i els Països Baixos. "No podem tractar d'una manera països tercers i no actuar sobre aquells que tenim a casa", critica la delegada d'Oxfam.

La millora de la transparència d'alguns territoris, com Suïssa, també resulta insignificant per a les organitzacions, ja que "el fet de mostrar més dades no ha impedit que deixen d'operar" com a paradisos fiscals. I de la mateixa manera, es considera l'acord internacional per a una tributació mínima de l'impost de societats al 15% "ni és suficient, ni és històric" perquè "alguns dels paradisos fiscals més agressius ja tenien aquesta tributació al 15% i si això no s'acompanya de mesures per a eliminar bonificacions i exempcions, quedarà en zero".

València

També et pot interessar