Els xiquets tenen el primer mòbil als 12 anys

Els menors passen més de quatre hores de mitjana cada dia davant de les pantalles, segons un estudi amb 400.000 famílies

Un xiquet mira el seu telèfon mòbil
Un xiquet mira el telèfon mòbil / Europa Press

L'edat mitjana a la qual els menors espanyols reben el primer mòbil se situa en els 12 anys i un 22% dels pares i mares considera que és una edat adequada perquè tinguen telèfon propi, segons conclou l'estudi El dilema digital: La infància en una cruïlla, de Qustodio.

L'informe, publicat este dimarts, analitza la informació de 400.000 famílies usuàries de l'aplicació de control parental, amb fills entre 4 i 18 anys a Espanya, França, el Regne Unit, els Estats Units i Austràlia durant el 2024. A més, aborda la influència de la tecnologia en l'àmbit familiar, a través de 2.000 enquestes, així com els problemes que causa l'ús de pantalles en la llar.

La investigació mostra que una de cada deu famílies aposta perquè els xiquets no tinguen telèfon intel·ligent fins als 16 anys, mentre que un nombre similar considera que amb 11 anys els menors ja tenen un nivell de maduresa suficient per a tindre mòbil propi. El 62% de les famílies enquestades afirma que el col·legi del fill no permet l'ús de mòbils en horari de classes.

Quatre hores davant de les pantalles cada dia

A més, el 83% dels pares afirma estar d'acord o molt d'acord que el seu fill passa més temps usant dispositius del que li agradaria.

Un terç opta per permetre l'ús de dispositius únicament en les zones comunes i el 76% guarda els dispositius als fills durant moments concrets del dia, com l'hora de dormir, amb la finalitat de promoure un ús responsable de la tecnologia. L'exposició a continguts per a adults inquieta al 73% dels progenitors.

L'ús diari de les pantalles fora de les aules per part dels menors va ser de quatre hores de mitjana. Respecte al temps d'ús d'aplicacions de vídeo en línia, l'estudi reflecteix que a Espanya es va mantindre igual que el 2023, amb una mitjana de 39 minuts al dia.

YouTube continua sent la més utilitzada, amb un temps d'ús diari de 44 minuts, el mateix que l'any anterior. A més, destaca que Prime Vídeo és l'única plataforma que ha augmentat el temps d'ús fins als 34 minuts al dia (3%), igualant la xifra de Netflix.

TikTok és la reina i els xiquets l'usen més d'hora i mitja diària

Sobre l'ús de xarxes socials, la investigació assenyala que els menors espanyols són els que més temps els dediquen. Dels cinc països analitzats, Espanya continua encapçalant la llista amb 67 minuts al dia, huit minuts més que el 2023.

TikTok es manté com la xarxa social en què més temps passen els menors espanyols, i el temps d'ús s'ha incrementat de 94 a 103 minuts diaris a Espanya.

Roblox, el videojoc més popular

Roblox, el videojoc més popular, disminueix quatre minuts d'ús a Espanya respecte al 2023, amb 105 minuts diaris. Li segueix Brawl Stars, amb 31 minuts al dia, i FIFA Mobile, que es consolida en la tercera opció, amb vint minuts al dia. Stumble Guys disminueix el temps d'ús de 25 a 17 minuts diaris en un any, i Clash Royale també baixa la xifra de 21 a 16 minuts diaris.

Cau l'ús de les aplicacions educatives

El temps que els menors passen en les apps educatives a Espanya disminueix un 20% respecte al 2023, passant de sis a cinc minuts al dia i Smartick continua sent la més usada, fins i tot amb un descens de 30 a 23 minuts diaris. Per darrere es troben Kahoot! (deu minuts diaris), Knowunity (nou minuts diaris), Duolingo (set minuts diaris) i Photomath (cinc minuts diaris).

El 2024, les eines de comunicació a Espanya experimenten una pujada d'un 9,5%, i passen de 21 a 23 minuts diaris. Per als menors espanyols, WhatsApp continua sent l'aplicació de comunicació més popular, malgrat que ha patit una caiguda en el temps d'ús respecte al 2023: de 27 a 23 minuts diaris.

També et pot interessar

stats