Xúquer Viu celebra a Sumacàrcer la vintena edició del Dia Europeu del Bany als Rius

La plataforma commemora dos dècades de lluita per la qualitat de les aigües

Xúquer Viu - Dia del Bany en els Rius
La plataforma Xúquer Viu celebra per 20é any consecutiu el Dia de Bany als Rius / Xúquer Viu

L'escassesa de cabal, la sobreexplotació i la contaminació per agroquímics i vessaments industrials són els principals problemes que amenacen el riu Xúquer, i també els afluents. És per això que l'entitat Xúquer Viu celebra este dissabte a Sumacàrcer (Ribera Alta) la vintena edició del Mulla’t pel Xúquer, coincidint amb el Dia Europeu de Bany als Rius (Big Jump); una jornada que reivindica la qualitat de les aigües dels nostres rius arreu d’Europa.

La primera edició de la celebració va ser el 2005 per partida doble: a Algemesí, per a denunciar la mala qualitat de les aigües en aquell moment, i també a Sumacàrcer. Els participants en el Mulla’t pel Xúquer es concentraran a les 12 hores a l’Ajuntament del municipi, on es farà la lectura del manifest i, a continuació, serà l’hora d’anar a banyar-se al riu, al moll del club de piragüisme. Més tard, hi haurà un aperitiu per a tots els assistents.

Amb esta jornada, Xúquer Viu demana més recursos "per tal que els pobles puguen aplicar mesures de seguretat adequades per a poder practicar el bany als rius i als llacs com es fa a la mar i permetre el bany i l’esbargiment de manera segura".

"Al Xúquer no li sobra aigua"

A finals del 2023, l’entitat va llançar un manifest en què explicava la situació actual del Xúquer, el més gran dels rius que corren per la Comunitat Valenciana. Un riu "fortament sobreexplotat" sobre el qual "no cessen les demandes per a emportar-se les escasses aigües a altres zones, per a atendre els regadius existents".

L'escrit també denuncia "la situació de falta d’aigua a l’Albufera, nodrida fonamentalment d’aigües del Xúquer, o del mateix riu, que en els últims quilòmetres a penes porta aigua, mentre es transvasa més aigua al Vinalopó de la que circula en el Xúquer en els últims quilòmetres".

Per això, les persones signants d'este manifest veuen "amb molta preocupació" el conveni per a subministrar aigua del Xúquer al Vinalopó, acordat entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Acuamed i la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, i que estableix un “compromís de subministrament mínim” de 278 hm³ d’aigua del Xúquer transvasada al Vinalopó en deu anys".

Enfront de la crisi climàtica, cal ser extremadament prudents en l’ús dels nostres recursos hídrics, per tal de preservar el Xúquer i l’Albufera i per a garantir els regadius històrics i l’aigua potable

El Mulla't pel Xúquer no és l'única jornada festiva i reivindicativa que la plataforma té previst organitzar este mes, ja que el pròxim divendres 19 de juliol a Fortaleny (Ribera Baixa) tindrà lloc la Festa de Xúquer Viu. Durant l’acte es lliuraran els guardons Aigua Clara i Tarquim Pudent, este últim per votació popular.

 

També et pot interessar

stats