Zapatero visita Xàtiva per l'homenatge a les víctimes del bombardeig de l'estació el 1939
També hi assistiran l’expresident de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta de la Diputació de València i diputada de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix
L'Ajuntament de Xàtiva commemora este diumenge, a la plaça de l'Estació, el bombardeig que va patir la ciutat en els últims compassos de la Guerra Civil. Cada any, la capital de la Costera recorda este tràgic episodi amb un acte en memòria de les víctimes. L'expresident del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, assistirà a este acte en homenatge a les persones que van perdre la vida en aquell bombardeig, i s’encarregarà de fer un dels discursos.
En l’acte, que començarà a les 12:00 hores, tindrà lloc als voltants de l'estació, hi participen l'Ajuntament, les entitats memorialistes i la societat civil.
A més de Zapatero, han confirmat l'assistència l’expresident de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta de la Diputació de València i diputada de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix. També intervindrà la presidenta del Consell de la Joventut de Xàtiva, Alexandra Boluda.
Una vegada finalitzats els discursos, al costat de l'escultura de L’aixopluc, tindrà lloc la tradicional ofrena de corones de llorer en record de les víctimes.
L'acte, que comptarà amb les actuacions de Rytmus i de la Muixeranga de Xàtiva, acompanyada de música de dolçaina i tabal, estarà conduït per la periodista de Levante-EMV, Emma Gómez Pastor.
Més de 150 persones mortes
El bombardeig de l'estació de Xàtiva, que va tindre lloc el 12 de febrer del 1939, va ser un dels episodis més tràgics de la Guerra Civil a les comarques valencianes. L'aviació feixista italiana, que feia costat a les tropes franquistes, va atacar l'estació ferroviària just quan un tren de militars, que tornaven a casa, hi estava estacionat.
L'atac va causar més de 150 morts i nombrosos ferits, i es va convertir en una de les accions més devastadores contra la població civil en els últims mesos del conflicte.
El 2003 es va col·locar a la plaça de l'Estació L’aixopluc, una escultura commemorativa creada per Miquel Mollà. Esta obra, que representa una gran estructura metàl·lica inclinada simbolitza la fragilitat de la vida davant de la barbàrie de la guerra.