Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
ALLÀ ON NAIXEN LES CANÇONS (reemissió)

El Defensor del Poble investiga el presumpte espionatge policial de les visites als interns del CIE de Sapadors

La plataforma CIES No denuncia que els agents obliguen a deixar oberta la porta per "seguretat" i escolten converses privades, cosa que atempta contra els drets i llibertats

Imatge d'una de les protestes de CIEs NO, el passat juliol, davant el centre centre de Sapadors / À Punt NTC

El Defensor del Poble ha obert una investigació sobre la suposada intromissió o "espionatge" policial que sembla que pateixen alguns interns del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors, a València, durant algunes visites i que ha sigut denunciada per l'organització CIEs No, en el marc de la Campanya pel tancament dels centres d'internament i fi de les deportacions.

En la queixa presentada exposen que els agents de la Policia Nacional escolten converses privades d'interns i acompanyants perquè no els permeten tancar la porta en les entrevistes ni s'allunyen de la sala de visites, tot amb l'argument de "suposats motius de seguretat". En concret, es queden seguts d'esquena a prop de la porta oberta, cosa que "no garanteix la seguretat que addueixen per a mantindre aquesta ubicació". Els denunciants insisteixen que aquesta pràctica "impedeix el control visual als agents, però els permet escoltar les converses", cosa que els coarta la llibertat de denúncia.

"Fins i tot han intervingut, sense que ningú ho sol·licitara, en les converses privades entre acompanyants i interns", lamenten des de l'organització CIEs No, que assenyala que aquestes intromissions també han afectat professionals del servei d'orientació jurídica. Segons diu l'escrit presentat per la plataforma, "en juny de l'any passat, un policia va interrompre l'entrevista d'un intern amb dos acompanyants de la campanya i va donar per finalitzada la visita perquè va dir que havia sentit dir que la policia era racista". Els agents, sempre segons la denúncia, acusen les persones que acudeixen de visita de les agressions que hagen pogut patir perquè es "dediquen a calfar el cap dels interns".

El jutjat d'instrucció número 3 de València, on s'havia denunciat aquest cas, ja va advertir la policia que aquesta manera de procedir no es correcta. Segons CIEs No, el tribunal els va traslladar que "donat el caràcter privat de les entrevistes, no poden fer ús de cap mena de les converses que puguen escoltar entre ells [interns i acompanyants]". De fet, el mateix dia que presentaren la denúncia, el jutge va sol·licitar explicacions al CIE de Sapadors sobre l'actuació dels agents durant les visites a interns, han contat les mateixes fonts. I el 24 de març, va resoldre dirigir-se al centre d'internament per a exigir-li que les entrevistes amb lletrats i ONG, així com familiars, "han de fer-se respectant en tot cas la privacitat de l'audiència, sense que en cap cas puga fer-se ús del contingut de les comunicacions orals que de manera involuntària s'hagen sentit".

CIEs No lamenta que, malgrat aquestes resolucions judicials i el que determina la legislació vigent, els policies de les instal·lacions de Sapadors "continuen situant-se al costat de la porta de la sala de visites i obliguen a deixar-la oberta durant tota l'entrevista". És per això que la plataforma ha elevat una queixa al Defensor del Poble, que ara investiga els fets, segons ha confirmat la institució estatutària en un comunicat.

Els sindicats policials, consultats per À Punt NTC, neguen cap espionatge i al·leguen que estar presents en les converses, només separats per una porta oberta, és el protocol estàndard de seguretat per a totes les persones que estan sota la seua custòdia.

València

També et pot interessar