Rap contra l'assetjament escolar a l'IES Sant Vicent Ferrer de València

Un videoclip gravat amb estudiants ofereix claus per a detectar estos comportaments, que a Espanya registren 300.000 casos anuals

Rap contra l'assetjament escolar a l'IES Sant Vicent Ferrer

Espanya és el país del món amb més casos d'assetjament, tant a l'escola com en les xarxes socials. Segons un estudi de l'ONG Bullying Sense Fronteres, n'hi ha 300.000 cada any. I en una escala més localitzada, l'informe del Programa Internacional per a l'Avaluació d'Estudiants (PISA) que publica l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) conclou que el 5,9% de l'alumnat valencià es considera sovint assetjat a l'escola. Erradicar estes conductes és, segons les veus expertes, missió de tota la societat.

L'Institut d'Educació Secundària Sant Vicent Ferrer de València ha volgut posar el seu granet d'arena per a contribuir a la causa amb un videoclip gravat amb estudiants en què ofereix claus per a detectar comportaments associats amb l'assetjament escolar. Interpretat pel raper Pablo Tapia, el tema aposta per un llenguatge visual directe i pròxim, a colp de música, per a conscienciar, entendre i afrontar l'assetjament escolar.

L'objectiu, empatitzar amb les víctimes, però també ajudar a entendre com se senten els agressors per a saber per què actuen com actuen. "Quan un xiquet assetja, normalment és per algun motiu. Siga perquè té problemes a casa o perquè també ha patit violència", explica la criminòloga i mediadora escolar María Galán. A través d'una lletra efectiva, l'alumnat descobreix com ajudar víctima i agressor a través de la mediació escolar, però també com previndre l'assetjament. "És fonamental educar en valors, en empatia, en respecte i no jutjar entre companys", resumeix la tècnica.

També et pot interessar

stats