Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Satse denuncia el col·lapse del General de València, amb 74 pacients que esperen habitació

El sindicat d'infermeria critica la "falta endèmica d'espai i personal" perquè provoca esperes de "fins a cinc dies" en urgències

Entrada de l'Hospital General de València, este dimecres / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de gener 2025 - 12:12 Actualitzat: 08 de gener 2025 - 12:41

El repunt de la grip estacional i de casos de covid, després de les vacances de Nadal, estan tensant les urgències de diversos hospitals valencians. El Sindicat d'Infermeria Satse ha denunciat que este dimecres hi ha a l'Hospital General de València 74 pacients que esperen una habitació en planta a causa del "dèficit endèmic de llits" que pateix este centre sanitari. "La falta endèmica d'espai i personal fa que, un any més, hi haja pacients en urgències esperant un llit fins a cinc dies", afirma Satse en un comunicat, en el qual també assegura que dimarts, després de les festes de Nadal, el servei d'urgències tenia 66 persones i les esperes per a passar el triatge s'allargaven fins a dos hores.

Fonts de l'Hospital General de València han manifestat a EFE que la pressió assistencial "és alta, com cada any per estes dates en què les patologies respiratòries s'accentuen, així com la descompensació en les patologies de persones majors" i això "fa que els fluxos per a ingressar en planta siguen en estos dies més lents".

Segons assenyala Satse, de les 66 persones que ahir esperaven plaça per a pujar a planta, 33 estaven repartides entre la sala de tractaments, les d'observació A i B i la sala d'espera, mentre que 33 més esperaven en la unitat d'hospitalització transitòria (UHT), un "barracó prefabricat al pati central de l'hospital" fa quatre anys. Tenint en compte la quantitat de pacients, afig Satse, la direcció va habilitar l'antiga sala d'observació de salut mental per a instal·lar pacients esperant llit, i per a atendre'ls amb el mateix personal, sense optar per la contractació d'infermeres o un altre personal per a fer front a la saturació estacional.

Per al sindicat, la solució de la direcció d'“aparcar pacients" a la UHT "no és la millor solució", ja que es tracta d'un espai amb "llits apegats els uns als altres i separats només per cortinetes, en els quals s'ingressa pacients de múltiples patologies, incloent-hi alguns amb aïllament". El recinte, que es va crear en la pandèmia de covid-19 com una cosa puntual, "mai s'ha desmantellat i segueix en funcionament sense reunir les condicions mínimes per a l'atenció de pacients, ja que, a més, només té dos lavabos i una dutxa per als 33 pacients que hi caben", assenyala Satse.

Fa anys que el sindicat d'infermeria reclama que s'augmente el personal del servei d'urgències i de les plantes d'hospitalització, tant durant tot l'any com durant els mesos de més pressió assistencial per malalties respiratòries. "La falta de personal no sols suposa un important risc de morbimortalitat i seguretat per als pacients, segons reconeix el Ministeri de Sanitat mateix, sinó que els treballadors que dia rere dia i mes rere mes pateixen esta càrrega assistencial tenen més risc de patir la síndrome del cremat i altres patologies greus", recorda.

El sindicat ha demanat en diverses ocasions a la direcció que el servei de prevenció de riscos del consorci que gestiona l'Hospital General faça un estudi de valoració de riscos psicosocials als treballadors d'urgències "pel volum de treball que suporten". A això els han contestat "que no l'anaven a dur a terme perquè el servei es trobava en obres".

Segons Satse, l'Hospital General de València és el que primer se satura dels de la ciutat, ja que és el que més targetes SIP té assignades de tota la Comunitat Valenciana i la població que atén està envellida. A més, recorda que el 2010 es van tancar 60 llits del centre i, des de llavors, s'ha augmentat molt l'activitat quirúrgica. Afig que esta reducció de llits implica una reducció de la capacitat assistencial de l'hospital. Finalment, afirma que per a "augmentar el problema, el servei d'urgències es troba en obres des de juny del 2024 i la previsió de duració és de díhuit mesos".

València Sanitat

També et pot interessar