Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

À Punt torna a Formigal

El grup Aramon celebra les onzenes Jornades de Meteorologia i Premsa a Formigal.

À Punt torna a Formigal

Un any més ens hem reunit meteoròlegs de moltes de les televisions autonòmiques i estatals a Formigal, una de les principals estacions d'esquí d'Espanya amb 20 remuntadors i 144 quilòmetres per a la pràctica d'esports de neu. Enguany s'ha celebrat l'onzena edició de les Jornades de Meteorologia i Premsa amb la finalitat d'intercanviar idees per a enriquir els espais meteorològics en aquest entorn idíl·lic.

En aquesta ocasió, els tècnics de l'estació d'esquí van explicar el funcionament dels telecadires, amb una tecnologia que amaga molts secrets i que ha de passar molts controls perquè funcione correctament. L'estació d'esquí compta amb dos tipus de remuntadors: els més nous –formats per pinces mòbils– que poden arribar als 6 m/s de velocitat i transportar fins a 3.000 persones per hora, i els més antics, que estan formats per pinces fixes i tan sols poden moure's a 2,5 m/s. Siguen d'un tipus o de l'altre, ambdós comparteixen les mateixes dificultats tècniques. Formats per fils d'acer de milers de metres, diferències de pes, d'altura, de vent i de temperatura, totes aquestes variables s'han de tindre en compte per a no posar en risc la vida dels aficionats. Per a fer-nos una idea, el fil que forma el circuit ha de tindre una tensió constant de 200.000 N, que equival a unes 15 vegades la tensió que experimenta el fil d'un ascensor convencional quan puja. Tot açò es controla en cada una de les columnes, amb detectors integrats, que envien la informació en directe a la unitat central, des d'on s'autoajusten les forces automàticament.

Tot seguit, Samuel Buisán, cap de sistemes bàsics d'Aemet, va exposar quines eren les condicions meteorològiques que més afectaven els teleesquís. La problemàtica principal es presenta amb els fenòmens meteorològics que es donen a xicoteta escala. A les grans serralades, a cada una de les valls es poden acabar donant condicions meteorològiques completament diferents.

Va comentar fenòmens com la inversió tèrmica, vents locals o canalitzacions de vent orogràfiques que moltes vegades tan sols es poden conéixer per l'observació, ja que els models de predicció meteorològica no són capaços de donar tants detalls.

A banda de la divulgació i de la meteorologia, també vam gaudir molt de les instal·lacions que ofereix l'estació d'esquí. Des de la direcció ens van comentar que la campanya d'enguany havia sigut de les millors dels últims anys. Va nevar molt al mes de novembre i, fins ara, amb dues nevades de poca entitat i amb la producció de neu cultivada, han aconseguit mantindre-la amb molta bona qualitat.

També et pot interessar